НовиниНовини България

Апел за помощ от живущите в пострадалия от пожар блок в ж.к. Хиподрума

Във връзка с възникналия пожар на 10.04.2021 г. в блок 1, ж.к. Хиподрума, гр. София и огромните поражения от него, ние живущите в блока, се обръщаме към всички граждани на Република България с апел за помощ.

След като изгоря цял апартамент на етаж 11, в 14-етажния блок, двама човека бяха откарани в „Пирогов”, след изпадане в безсъзнание на единия потърпевш от задушаване. Едно куче загина, 5 дни, след хвърлянето си от балкона на горящия апартамент в опит да се спаси. Бяха нанесени множество материални щети, освен изгорелия апартамент, в повече от 10 апартамента, част от които са обгорели, а друга част наводнени, вследствие гасенето на пожара от пожарникарите. Най-лошото е, че поради пожара, една от плочите на блока, която е между горелия апартамент и този над него, е пропаднала и има напуквания в други две плочи, което може да доведе до пропадане и частично срутване на блока. Фасадата и входа са силно засегнати, особено на по-високите етажи, където е бил огъня. Има паднали огромни плочи от русенски камък, от облицовката на блока, които по чудо не са убили някой. Предстои да падат и още такива, ако не се обезопасят възможно най-скоро. Молим се, ако по време на пожара нямаше човешки жертви, то при падане на повредените плочи, да няма такива. Не мога да ви опиша нещастието, пред което сме изправени в навечерието на най-светлите Великденски празници! Дограмата и прозорците на апартаментите около горелия дом, както и на входа, също са изгорели и са се счупили.

Апелът на всички живущи в блок 1 към българското общество е да помогнете в борбата за спасяването на животите и жилищата ни! Сумата, която трябва да заплатим за възстановяване на пропадналата плоча и другите две напукани, е непосилна за нас. В блока живеят около 50 пенсионера, с ниски пенсии, както и млади семейства с няколко малки деца, които също са със силно ограничени приходи. Собственичката на изгорелия апартамент, няма възможност да покрие разходите. До момента всички съкооператори бяхме събрали скромната сума от 3500 лв. за почистване на изгорелия апартамент. Продължаваме да събираме и още средства за ремонтирането на пропадналата плоча, но няма да можем да се справим сами. Искаме да запазим домовете и животите си! Изключително много ще бъдем благодарни на всяка една подадена ръка в този, труден за нас, момент. Вярваме в добрината, съпричастността и състраделността на българите!

Сърдечно благодарим за всяка помощ към нас!

Банковата сметка, на която можете да правите дарения е открита на името на пострадалото момиче, което беше откарано в „Пирогов” и е следната:

IBAN: BG59STSA93000027911651

BIC: STSABGSF

Титуляр: Антония Рангелова Тотова

Банка: ДСК

Основание: Дарение за бл.1, Хиподрума