НовиниНовини България

Wizz Air откри първия си хангар за самолети в България и на Балканите

Wizz Air, една от най-бързо развиващите се авиокомпании в Европа и най-големият нискотарифен превозвач в Централна и Източна Европа, днес отпразнува откриването на най-новия си и първи хангар в София. Това е четвъртият център за самолетна поддръжка на авиокомпанията в Европа и първият на Балканския полуостров.

Новооткритият модерен хангар ще осигури висококачествена самолетна поддръжка според стандартите на авиокомпанията, като има възможност и за допълнително разширение. Така Wizz Air ще увеличи възможностите си за локална поддръжка на самолетите Airbus A320.

Хангарът за самолети на Wizz Air е изграден в партньорство с българската компания за авиопревози Rose Air в район Северен на летище София и е с капацитет на изпълнение на над 300 самолетни проверки годишно с цел поддръжка. Благодарение на висококвалифицирания персонал, в хангара ще могат да се извършват и основни метални ремонти.

Наскоро флотилията на Wizz Air надмина 100 самолета само 14 години след основаването на компанията, която всяка година разширява дейността си в Европа със средно 20%. Флотилията на авиокомпанията в момента се състои от 71 самолета Airbus A320 и 31 самолета Airbus A321, като тя е и една от най-младите в Европа със средна възраст на самолетите от само 4,6 години. Модерните самолети Airbus A320 средно са в употреба от почти 13 часа на ден, което позволява на компанията да запази ниските си разходи на единица и в същото време да осигури възможно най-изгодните цени за своите клиенти.

Плановете за бъдещ растеж на Wizz Air включват доставката на още 266 самолета Airbus от най-ново поколение, очаквани до края на 2026 г., които ще подпомогнат развитието на мрежата на авиокомпанията. Тъй като амбицията на Wizz Air е да се превърне в една от петте най-големи авиокомпании в Европа, авиопревозвачът ще инвестира допълнително на пазарите, където присъства по-слабо, правейки пътуванията със самолет достъпни за все повече клиенти.

Wizz Air стартира дейността си в България преди 12 години и оттогава непрекъснато инвестира в развитието на мрежата си, водена от стремежа да осигури повече възможности за пътуване на ниска цена за своите клиенти в България. Wizz Air има 8 базирани самолета у нас: един във Варна и седем в София, включително 4 ултра-ефективни Airbus A321. От първия полет на WIZZ от България до днес над 12 милиона пасажери са пътували по 45-те маршрута до 20 страни на авиокомпанията.

От месец януари до май 2018 г. вече над 1 милион пътници от и до България са се възползвали от изгодните тарифи на Wizz Air, лесната резервационна система и отличното обслужване на борда. Това е увеличение с повече от 28% в сравнение със същия период на предходната година.

На официалното откриване на хангара в София Андраш Радо, Мениджър „Корпоративни комуникации“ на Wizz Air, заяви: „Имаме удоволствието да открием нашия нов хангар за самолети в София. Това е първият ни център за поддръжка на Балканите, с капацитет за изпълнение на над 300 сесии по поддръжка на година. Тази инвестиция допълнително свидетелства за ангажимента на Wizz Air към българския пазар, към София и ще подкрепи създаването на 100 нови местни работни места. Непрекъснато разрастващата се флотилия на Wizz Air наскоро отпразнува 100-ия си самолет и като водещата нискотарифна авиокомпания в България, Wizz Air продължава силния си ръст и ще създава и занапред нови и нови възможности за своите пътници да откриват красотите на Европа и отвъд на най-ниските цени.“

Иван Дочев, управител на Rose Air, заяви: „Ние високо ценим партньорството си с Wizz Air и сме щастливи да осигурим необходимото високотехнологично пространство за тяхното ново начинание. Смятаме, че това стратегическо решение на Wizz Air, освен ясните ползи за нискотарифния превозвач и всички заинтересовани страни, ще създаде допълнителни възможности за работа на висококвалифицирани инженери и специалисти по поддръжка. Това би спомогнало за задържането на местните талантливи експерти и за по-нататъшното развитие на индустрията по поддръжка и ремонт в България като страна с почти 100-годишна история в строителството на самолети. Ние наистина сме много горди с този нов проект и с възможностите, които той по-нататък ще открие, както за превозвача, така и за региона.“