НовиниФМ новини

Емблематичният „Бизнес център Московска“ с нов собственик

Бизнес център Московска, който се намира в центъра на София, смени своя собственик. Това съобщиха от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Бизнес Център Московска @diagonal11.com
Бизнес Център Московска @diagonal11.com

Емблематичната офис сграда смени собственика си след няколкомесечни преговори при силен интерес от местни и чужди инвеститори. Имотът, който бе собственост на регистрираното в Ирландия дружество Avestus Capital Partners е продаден на българска компания, собственост на частни инвеститори с интереси в различни бизнес направления.

Според Явор Костов, Капиталови пазари в Cushman & Wakefield Forton, цената на сделката не може да бъде оповестена. „Придобиването на Бизнес център Московска спада към т.нар. трофейни сделки, при които обект на продажба са имоти с емблематична локация, архитектура или история. Сградата привлича със знаковото си местоположение, което я прави подходяща за представителни офиси на финансови институции, адвокатски кантори, големи чужди компании.“, коментира още Костов.

Най-големият и ключов наемател в центъра е Посолството на Великобритания в България. Имотът, който е една от малкото модерни офис сгради в тази част на София, е завършена през 2001 г. и разполага с 4 500 кв. м отдаваема площ, разположена на осем офис нива плюс подземен паркинг за нуждите на наемателите. Вътрешното разпределение е от отворен тип с лице към бул. „Дондуков“ и ул. „Московска“.

Плановете на инвеститора са свободните площи да бъдат реновирани и отдадени на първокласни наематели. Докато през миналата година пазарът на бизнес имоти беше доминиран от сделки с търговски центрове, през последните месеци фокусът на инвеститорите се измества към офис площите.

Този сегмент е интересен заради стабилните наемни нива, ниския процент незаетост и възможностите за придобиване на първокласни имоти. Към момента средната доходност в офис сегмента е 7.75%, а средният наем на първокласна площ в центъра на София и край големите булеварди е между 12 и 14 евро/кв. м.

По информация на „Градът.бг“ новият собственик на бизнес центъра е фирма „Прайм асет Московска“ АД, чиито акции са поделени поравно между Владимир Павлов и Огнян Павлов.