Новини

Фасилити мениджърите като бизнес партньори

Бъдещето на фасилити мениджмънта минава през все по-голямо използване на нови технологии, интернет на нещата, свързаност и задоволяване на персоналните предпочитания на ползвателите на сградния фонд.

Това бе лайтмотива на завършилата 12та международна конференция „Фасилити мениджмънт, реализация в България“, организирана от сп. Фасилитис с подкрепата на Българска фасилити мениджмънт асоциация.

Бас ван Рихн, фасилити мениджъра на най-иновативната и зелена сграда в Европа – The Edge в Амстердам, която е щаб квартира на Deloitte, разказа за иновациите и персонализацията в сградата, като зададе посоката на развитие на сградите и заобикалящата среда не само в Холандия, но и по света.

Конференцията бе традиционно открита от организаторите и генералния спонсор на събитието – Мундус Сървисиз АД.

Един от водещите гост лектори на конференцията – Дейвид Мартинез, директор на CIFMERS Global, похвали фасилити мениджмънт бранша в страната, като сподели че са много малко страните в Европа, който могат да се похвалят с 12 поредни конференции.

Специален гост на събитието бе и г-жа Ренске ван дер Хейде, която е председател на Practice Network Group към Европейската ФМ асоциация (EuroFM). Г-жа ван дер Хейде участва в откриващата дискусия, заедно с Иван Велков, Дейвид Мартинез и Горан Миланов, който е зам. Председател на EuroFM.

„Всеки трябва да знае какви са тенденциите във фасилити мениджмънта, но не всички тенденции трябва да бъдат следвани, защото може да не са подходящи за вашата организация“, каза Дейвид Мартинез в своята презентация.

Илия Йовчев, зам. Изпълнителен директор Корпоративна стратегия на Мундус Сървисиз АД, начерта основните пазарни тенденции на Българския фасилити мениджмънт пазар – Аутсорсинг, Устойчивост и енергийна ефективност, Готовност за извънредни ситуации, Интегриране на услугите и Оптимизация. „Ние се стремим и все по често сме стратегически партньор на бизнеса“, каза още г-н Йовчев.

В панела „Високи технологии във фасилити мениджмънта“, проф. Куниберт Ленъртс показа как на практика фасилити мениджмънт компаниите са започнали да използват виртуалната реалност в своята ежедневна работа.

Горан Миланов, зам. Председател на EuroFM и управляващ партньор във Видако ФМ сподели своето виждане за това как фасилити мениджмънта подобрява благосъстоянието и качеството на живот на обитателите на сградите. Основата теза на г-н Миланов бе, че фасилити мениджърите трябва да бъдат и са бизнес партньорите на собствениците, инвеститорите и наемателите на сградите, които им помагат и подобряват работната среда.

Юлиян Попов, председател на Европейския институт за ефективност на сградите сподели за европейските политики и намерения за подобряване на енергийната ефективност на сградния фонд.

Кирил Райчев, председател на Алианс за Енергийна ефективност представи по интересен начин как се структурира един проект за енергийна ефективност, като представи и 6 различни примера за реализирани проекти от компании, членове на алианса. Най-интересен бе примерът за Умна стая в 119СУ в София, в която е направена автоматизация на отоплението и осветлението, както и са били въведени поведенчески енергоспестяващи мерки в учебна стая и коридорите на училището.

Вторият ден на конференцията бе посветен на интегрираните фасилити мениджмънт услуги и на техническите решения.

Д-р Флориан Щетер представи на аудиторията процеса по преминаване от вътрешен ФМ отдел на DT Immobilien към външен ФМ доставчик – Strabag. Панелът продължи с най-интересната част от конференцията, а именно дискусията на тема „Интегрирани ФМ услуги“, в която участие взеха Христо Дойчинов, зам. Изпълнителен директор Иновации на Мундус Сървисиз, Петър Кръстанов, изпълнителен директор на ОКИН България, Божидар Захариев, административен директор на Райфайзенбанк България, Христин Атанасов, фасилити мениджър на Experian и Йордан Станков, ръководител управление на имоти към ЧЕЗ Разпределение.

Участниците в дискусията се обединиха около твърдението, споделено по-рано на конференцията от Илия Йовчев, че клиентите и доставчиците на услуги трябва да работят съвместно за подобряване на качеството на предлаганите услуги и да са бизнес партньори в това отношение. Според Христин, за част от компаниите имиджът им е от изключително значение и дори цената за качествени ФМ услуги да е по-висока, те биха я платили.

Панелът технически ФМ решения предложи няколко интересни презентации. Инж. Владислава Георгиева предложи нова гледна точка за това как слънцето може да е приятел на фасилити мениджърите, когато го използват рационално.

Добромир Симидчиев, изпълнителен директор на Хидролия даде интересни примери за това как могат и трябва да се управляват ВиК дейностите на индустриалните клиенти. Според г-н Симидчиев, те трябва да се разглеждат от фасилити мениджърите не само като комплекс от експлоатационни процеси, но и като поредица от технически, финансови и управленски решения.

Последната презентация бе свързана с една особено важна тема за всеки офис – качеството на въздуха. Камелия Тонева от Пюър Про представи интересни данни по темата: “Замърсяването на въздуха в затворени помещения е 5 пъти по-голямо отколкото на открито според международната здравна организация“, сподели тя с участниците.

Едно от решенията на този проблем е използването на пречистватели на въздуха. Според проучвания, пречистеният от вируси и микроорганизми въздух може да редуцира заболеваемостта на работното място с до 30%, което спестява много средства.

Конференцията бе закрита от Антон Гинчев, който си пожела повече участници и интересни презентации по време на 13та ФМ конференция през 2018 година!

Автор: сп. Фасилитис