Новини

Откриха завод за автомобилни компоненти в Пазарджик

Министър-председателят Бойко Борисов откри завод за високотехнологични автомобилни компоненти „Костал“ в Пазарджик

На официална церемония по откриването на новия завод за автомобилни части на германската фирма „Костал“ в Пазарджик присъстваха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, народни представители от региона, президентът през периода 2012-2017- Росен Плевнелиев, областинят управител Стефан Мирев, кметът на Пазарджик Тодор Попов, Андреас Костал, собственик на германския концерн и Йоахим Грабовски, управител и генерален мениджър на чешкото представителство на компанията.

„Най-големият проблем в момента ни е работната ръка. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на новия завод за автомобилни части на германската фирма „Костал“ в Пазарджик. „До преди няколко години говорехме за безработица. Сега тя е под 7%, всъщност тези, които не искат да работят са безработни. Да се надяваме, че новите собственици с това мощно и високотехнологично производство ще дават и добри заплата“, допълни Борисов. Той се обърна към работниците с думите: „Дойде време да се радваме, че ви има“, и обясни, че само преди няколко дни в Ямбол е открита огромна инвестиция, най-голямата на Балканите като разпределителен център.

„Костал“ започва да развива дейност в България през 2011 г., в град Смолян. През септември 2016 г. германската фирма за производство на автомобилни елементи разширява дейността си като започва сътрудничество с няколко големи български доставчици. Взето е решение да инвестира в Пазарджик под името „Костал България Аутомотив“ ЕООД. Новооткритото предприятие е изградено в Индустриалната зона на града, на площ от 60 декара. Инвестицията на германски концерн само в сградния фонд на новия завод надхвърля 30 милиона евро – построени са 2 цеха със застроена площ 10 000 кв. м., очаква се да бъдат построени още 2 големи цеха с обща площ 15 000 кв. м. Към момента в предприятието в Пазарджик работят 250 души.

Планира се до края на 2018 г. броят на работниците да достигне до 1200, а през следващите 3 години – до 2 400.
Германската компания има 17 000 служители в целия свят и над 2 млрд. евро оборот годишно. Фирмата спазва свои правила за етичен бизнес, справедливо отношение към работниците и стриктно спазване на законодателството на държавите, в които инвестира.

„Костал“ се гордее със системата си за последваща квалификация и преквалификация на служителите си, като в момента се изгражда и учебен център, който ще работи в традициите на германската система за професионална квалификация.
„Костал България Аутомотив“ е дъщерно дружество на германската холдингова компания „Костал“, която със своята над 100 годишна история се е наложила като лидер в разработването и производството на електрически, електромеханични и механични продукти за автомобилната индустрия. Новият завод в Пазарджик е трета производствена база на „Костал“ в България и част от стратегията за разширяване на производствените мощности за нуждите на европейския пазар.