ФМ новини

Добавената стойност, иновациите и технологиите във фасилити мениджмънта

Фасилити мениджмънтът увеличава добавената стойност на сградите, които се управляват професионално, а в подкрепа на управлението на сградите вече действат различни иновации, които водят и до намаляване на разходите. Това бе основният мотив, около който се обединиха лекторите и участниците в провелия се на 14 юни в Бургас трети Фасилити мениджмънт Форум, организиран от Индустриален логистичен парк Бургас, сп. „ENTERPRISE” и Българска фасилити мениджмънт асоциация (БГФМА). Списание Фасилитис бе официален медиен партньор на организаторите.

Участниците във форума @Стоян Стоянов
Участниците във форума @Стоян Стоянов

Конференцията откриха изпълнителният директор на Логистичен индустриален парк Бургас Стамен Стамов, председателят на БГМФА Иван Велков и Надя Гогова, управител на сп. ENTERPRISE.

Сред официалните гости на събитието бяха Ивелина Стратиева, директор на дирекция „Икономика и стопански дейности” в Община Бургас, и представителят на КРИБ-Бургас Павлин Иванов.

Иван Велков, председател на БГФМА, предизвика истинска дискусия за развитието на фасилити мениджмънта в България, като вместо презентация покани на сцената представители на фасилити мениджмънт бизнеса, които коментираха развитието му през последните години. Превеждането на стандарта по фасилити мениджмънт – EN 15221 на български и възможността той да бъде закупен от Българския институт по стандартизация е една от най-важните новини в сферата в България през последната година. Деница Илиева, изп. директор на БГФМА,

Въпроси от залата @Стоян Стоянов

Никола Игнатов – зам. председател на БГФМА, Горан Миланов, зам. председател на Европейската ФМ асоциация и арх. Валери Левиев, с помощта на останалите участници в конференцията направиха дискусията още по-интересна, коментирайки развитието на асоциацията и бранша като цяло.

Тюркян Канак от CenterMine представи ролята на софтуерните решения във фасилити мениджънта и как благодарение на тях фасилити мениджърите могат да обработват лесно и бързо големи обеми от информация.

Йоана Кехлибарова от Бернщайн енд Ко представи последните тенденции във фасилити мениджънта – всеобщата свързаност посредством Интернет на нещата (IoT).

Никола Игнатов направи интересна презентация за глобалните тенденции свързани с фасилити мениджмънта.

Петър Ташев @Стоян Стоянов

Петър Ташев, гл. редактор на сп. Фасилитис говори за това защо фасилити мениджмънта е важен, как той добавя стойност за компаниите и дали поколението Y играе голямо значение за вътрешното оформление на сградите или не.

Драгомир Колев от Окин България сподели виждането си за интегрираните фасилити мениджмънт услуги и защо те са предпочитания модел през избора на отделни доставчици на услуги.

По време на заключителната част на форума Мирослав Некезиев от Ceres Management Services,  Калина Ченгелиева Смарт Център (Планекс Инвест) Станимир Стойков от летище Бургас и Веселин Василев от Е.Миролио ЕАД споделиха опита си и успешните практики в сектора при управлението, ребрандирането на търговски центрове, взаимоотношения с наематели, автоматични паркинг системи и други.

Официални партньори на форума са Окин България, Сентър Майн, Идеал Стандарт-Видима АД и Солико ЕООД.