Новини

Обществен форум за зелена София

Създаването на зеленият и устойчив град започва с правилното устройствено планиране. Предизвикателството, пред което ние сме изправени е да намираме баланса между предприемачите, проектантите и активното гражданско общество, като най-силните и легитимни инструменти затова са законодателството и градоустройствените регламенти, тоест плановете. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на Обществен форум за зелена София Как да изградим по-устойчив и атрактивен град с проактивна стратегия за градско планиране и мобилност” в присъствието на Н.Пр.Посланика на Франция Ерик Льобедел, главният архитект на София – арх.Здравков. Събитието се организира съвместно от Френски културен институт с участието на френски експерти в областта на градското планиране като Ерик Жан-Баптист, урбанист и заместник-директор на общинската дирекция по градско планиране на Париж.

Фандъкова участва в обществен форум за зелена София Фотограф: Йордан Симеонов
Фандъкова участва в обществен форум за зелена София Фотограф: Йордан Симеонов

Затова миналата година общинският  съвет възложи изработването на Визия за развитие на София в един по далечен хоризонт – до 2050 година. Необходимо е да отговорим на актуалните въпроси – къде да разположим бъдещото сити на София, то едно ли да е, как да съхраним най-ценното за нашия град,  планината и достъпа до нея, как да решим конфликта между собствениците на възстановени имоти в комплексите, изградени през 70-те и 80-те години и собствениците на апартаменти в тях. В дългосрочен хоризонт ние трябва да решим как искаме да развиваме София – като компактен и устойчив град или разпръснат град.

Разчитаме на международния опит в това ни усилие, за промяна на града и превръщане на центъра като исторически и пешеходен с максимално запазване духа на стара София. Затова поканих екипа на световно известния датски урбанист Ян Геел, който до октомври да представи своя анализ за центъра на София. Разчитам и на огромния френски опит в областта на градското планиране, за да променим приоритетите, както и на сътрудничеството ни с парижкия район Маре в опита за опазване на историческите градски зони, каза също Фандъкова.