НовиниНовини България

Столичният общински съвет разреши строителството на небостъргач в Лозенец

С 31 гласа ЗА, Столичният общински съвет одобри промяната в Подробния устройствен план на м. „Кръстова вада“, съобщи „Капитал“. При предишния опит да се гласува промяната, критики към проекта провалиха разискванията и гласуването.

Фотограф: Арх. Мая Йовчева
Фотограф: Арх. Мая Йовчева

След гласуването, на ъгъла на ул. Сребърна и бул. Черни връх най-вероятно ще се издига 215 метров небостъргач. Инвеститор е собственикът на мол “Парадайз” – фирма „Булфелд“. Сградата ще е на 55 етажа с подземни паркинги, търговска, офисна и хотелска част. Предвижда се топла връзка между нея и мола, а на покрива – панорамна площадка със свободен достъп. Проектант e арх. Мая Йовчева от „Проарх“.

Измененият ПУП на терена вече бе одобрен от Общинския експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ) след направените корекции, както и от комисията по градоустройство, информира citybuild.bg. Основанието, на което ще се издигне сградата, е чл. 27, ал. 3 от Закона за устройство на територията, според която ограничението за височина на сграда не важи, ако тя е построена на ъглов парцел и бъде свързана със съседните й сгради, съобщават от медията.