Ян Геел ще консултира Столична община за развитие на зелените пространства

Световно известният датски архитект урбанист Ян Геел ще консултира работата за изработване на дългосрочната визия за развитието на София в частта развитие на градски зелени пространства. Това стана ясно на среща между кметът на София Йорданка Фандъкова и архитект Ян Геел в присъствието на главния архитект на София Здравко Здравков, председателите на постоянните комисии към Столичен общински съвет по устройство на територията и екология – Силвия Христова и Лорита Радева.

Кметът Йорданка Фандъкова заедно с Ян Геел @Гео Калев
Кметът Йорданка Фандъкова заедно с Ян Геел @Гео Калев

„Поканих архитект Ян Геел да консултира изработването на дългосрочната визия за развитие на София като зелен град с културно-историческо наследство“, каза кметът Фандъкова.

Архитект Геел е консултирал развитието на пешеходна зелена зона в Копенхаген. В последните 10 години световно известният урбанист Ян Гел работи за подобряване на градската среда за редица големи градове като Копенхаген, Лондон, Стокхолм, Сан Франциско и други.

Ян Геел заяви, че е налице желанието и волята на ръководството на София да има визия за града, с която да се подобрят условията на живот, така че да имаме не само исторически и древен град, но и да се създадат пространства за хората да се разхождат и радват на живота. Това е много важно – хората да се срещат и участват в живота, а то се случва на публичните места. Виждам волята да се постигнат тези цели София, посочи също архитект Геел.