НовиниНовини България

Мундус Сървисиз – новата ФМ компания в България

В България стартира процеса по обединяване / сливане или придобиване на ФМ компании, процес, отдавна наблюдаван в Европа.

Две от най-големите компании в бранша – „Фасилити Оптимум България ЕАД“ и „Вики Комфорт 2004 ЕООД“ ще се обединяват в нова компания – Мундус Сървисиз. Това става ясно от съобщение на сайта на Комисията за защита на конкуренцията за предстояща концентрация, състояща се в придобиването на „Фасилити Оптимум България“ ЕАД и „Вики Комфорт 2004“ ЕООД от страна на „Мундус Сървисиз“ АД.

Учредители на новата компания са Лъчезар Петров, управител и собственик на „Вики Комфорт 2004 ЕООД“, люксембургското дружество „Кей Джей Кей Фънд II“ и холандската кооперация „Емпауър кепитъл фънд кооператиф У.А.“. Собственикът на „Вики комфорт 2004“ има записани 7500 акции с номинална стойност 1 лев, което представлява 15% от капитала на новосформираното дружество. Двете чуждестранни фирми държат по 21 250 акции (42.5%) с номинал един лев, но с емисионна стойност от 117.65 евро.

Кои са „Фасилити Оптимум България ЕАД“ и „Вики Комфорт 2004 ЕООД“?

„Фасилити Оптимум България ЕАД“ е основана през 2008 година. Едноличен собственик на капитала на дружеството е Ей Джи Кепитъл. Управител на дружеството е г-жа Бисера Иванова. За 2014 година дружеството има приходи от малко над 10 млн. лева.

Основната дейност на компанията  е предоставяне на услуги по почистване, поддръжка и техническо обслужване на административни и други сгради на територията на цялата страна.

„Вики Комфорт 2004 ЕООД“ е основана през 2009 година от Лъчезар Петров, който е и едноличен собственик на капитала и управител на компанията. За 2014 година дружеството има приходи от малко над 8,3 млн. лева.

Основната дейност на компанията е предоставяне на услуги по комплексно почистване, поддръжка на зелени площи и техническо обслужване на административни и други сгради на територията на цялата страна, чрез офиси в градовете Варна, София, Пловдив, Бургас и Русе.

Предстои Комисията за защита на конкуренцията да излезе с решение по случая.