НовиниНовини България

Сградни технологии на Siemens България с новооборудвана демонстрационна зала

Някои от най- съвременните системи за интелигентно управление на ОВК, осветление, щори и контрол на достъпа, предлагани от Siemens, вече могат да бъдат разгледани в централата на Siemens България благодарение на новооборудваната демонстрационна конферентна зала на направление Сградни технологии.

Залата предоставя възможност на посетителите да видят в действие широките възможности на инсталираната интелигентна система за управление, базирана на продуктите от серията GAMMA, използващи утвърдения в цял свят отворен KNX комуникативен стандарт. Индивидуалните компоненти на системата предлагат лекота при употреба, гарантират надеждна работа и оптимизиране на климата в помещенията, като осигуряват приятна и продуктивна стайна атмосфера. Системата обхваща съществуващата отоплителна и охладителна инсталация от радиатори и VRF система, като стайната температура се управлява чрез многофункционален стаен контролер UP 204 Contouch. С цел икономия на енергия управлението на температурата и включването на VRF системата се извършва двустепенно (само при необходимост) по предварителна 7-дневна програма и зададени „сцени”.

Многофункционалният стаен прибор, снабден със сензорен 2,8” TFT екран и ротационен бутон, предлага също така интуитивно управление и визуализация на осветлението в залата. То е разделено на няколко токови кръга в зависимост от неговото приложение. Например основното осветление се димира автоматично в зависимост от активната „сцена” на залата, а осветлението в сервизното помещение се управлява от комбиниран сензор за присъствие и движение. При проектирането на системата специално внимание бе обърнато на управлението на щорите в залата и автоматичното управление на мултимедията от предварително дефинирани сценарии.
Надеждната комбинация от всички функции и сценарии като „презентационен режим”, „среща” и др. позволяват лесно адаптиране на залата по удобен и енергийно-ефективен начин без загуба на комфорт, само с натискане на един бутон. За по-голямо удобство в залата са инсталирани и допълнителни дублиращи бутони за управление на свързаните устройства.

За дистанционно управление и контрол на залата е инсталиран специализиран KNX – уеб сървър (IP Control Center N151), който позволява онлайн визуализация и промяна на настройките в помещението чрез устройства като смартфони, таблети или компютри посредством стандартен уеб браузър. Със своя елегантен, високотехнологичен дизайн продуктите от серията GAMMA са подходящи за употреба в модерни къщи, жилищни и обществени сгради, конферентни центрове, хотели, офиси и др. Тяхната работа се основава на утвърдения в цял свят отворен KNX комуникативен стандарт EN 50090 и ISO/IEC 14543, който се използва от над 210 производители.

Достъпът до залата се контролира от последно поколение IP базирана система за контрол на достъпа – Siemens Aliro, и безконтактен, иновативен четец за карти Next Generation, ползващ Mifare комуникационен стандарт. Системата позволява отдалечен достъп и лесна конфигурация чрез WEB интерфейс и безплатно приложение за смарт телефони. Siemens Aliro e подходяща за контрол както на една врата, така и за контрол на достъпа до обекти с капацитет до 512 врати и 10 000 потребители.