Новини

Обемът на пазара на фасилити мениджмънт в България е достигнал 4 млрд. лв.

  • България е единственият развиващ се пазар по отношение на ФМ услугите в Югоизточна Европа
  • 36% от услугите по поддръжка на сгради в България са възложени на външни компании

IMG_2077Обемът на пазара на фасилити мениджмънт услуги в България е достигнал 4 млрд. лв. през 2013 г., сочи изследване на австрийската компания Reality Consult, представено по време на 9-та международна конференция „Фасилити мениджмънт: Реализация в България“. Пазарният обем е формиран както от услугите, възложени на външни доставчици (аутсорсинг), така и от тези, извършвани вътрешно. Въпреки че според изследването Румъния е най-привлекателният пазар за развитие на ФМ в Югоизточния регион (Молдова, Румъния, България и Македония), България в най-голяма степен се е доближила до развитите пазари в областта на професионалната поддръжка на сгради, какъвто е този в Австрия, например.

По отношение на аутсорсинга България заема първото място в Югоизточния регион с обем на пазара на аутсорснатите ФМ услуги от 1,4 млрд. лв. Според проучването 36 на сто от дейностите по поддръжка на сградите в България са били възложени на професионален външен изпълнител. Очакваният ръст от средно 3% за периода 2014 – 2020 г. на брутния вътрешен продукт на страната е добра икономическа предпоставка за развитието на ФМ бизнеса.

IMG_2695Именно развитието на сектора на професионалната поддръжка на сгради и активи бе във фокуса на деветото издание на международната конференция „Фасилити мениджмънт: Реализация в България“, която се проведе на 23 и 24 октомври в столичния хотел „Холидей Инн“. Тази година събитието се отличаваше със силно международно присъствие: сред лекторите бяха Петер Пришъл от фирма Reality Consult, Австрия, Куниберт Ленъртс от ТУ Карлсруе, Германия, председателят на Европейската ФМ асоциация (EuroFM) Рон ван дер Веерд, Левент Алатлъ от турската компания Garanti Koza и Али Алсуваиди от Близкоизточната фасилити мениджмънт асоциация (MEFMA).

Конференцията бе и платформа за подписването на подписаха меморандум за сътрудничество между MEFMA и Българската фасилити мениджмънт асоциация (БГФМА), който ще спомогне не само за обмяната на опит между двете организации, но и за включването на фасилити мениджмънта още при проектирането на нови сгради.

„Ако работим сами, няма как да сме добри. Надяваме се сътрудничеството с българските ни партньори да спомогне за утвърждаването на единни стандарти във фасилити мениджмънта. MEFMA се надява да спомогне за създаването на специално законодателство в тази посока“, коментира Али Алсувайди.

„ФМ генерира значителна добавена стойност за икономиката и нуждата от професионална поддръжка на сградите и активите все повече се осъзнава, както от частния, така и от публичния сектор. Съвместната работа на ФМ асоциациите не само ще изглади разликите в подхода, но и ще ни позволи да имаме обща позиция пред Европейската комисия по важни въпроси като обновяването на сградния фонд и енергийната ефективност“, изтъкна Горан Миланов, председател на БГФМА.

ЗА ФМ КОНФЕРЕНЦИЯТА:

9-тата международна конференция „Фасилити мениджмънт: Реализация в България“ бе подкрепена от следните компании Гео Фасилитис, ЦентърМайн, ФТС България, Девня Цимент, Фасилити Оптимум България, Пюър Уотър, Енергиен пазар, Окин Фасилити, Актикум, Лендмарк, ХоумКеър БГ, Реалити Консулт и Интер Експо Център.

Немалка заслуга за популяризирането на ФМ бизнеса има ежегодната конференция „Фасилити мениджмънт: Реализация в България“. Лекторите са едни от най-утвърдените специалисти по фасилити мениджмънт в Европа, професори от водещи университети на Стария континент, управители на най-големите фасилити мениджмънт компании както в Европа, така и в България, или казано накратко – хората, които подпомагат и развиват фасилити мениджмънт бизнеса.

История на конференцията в цифри:

• 900 участници

• 120 лектори

• 70 разисквани теми

• 80 партньори

• 8 години

OРГАНИЗАТОРИ:

Списание „Фасилитис” е единственото B2B издание в България, обхващащо всички теми, свързани с фасилити мениджмънт – управлението на процесите и системите в сгради, съоръжения и автомобилни паркове.

„Пъблик сървисис“ ООД издава списанията „Ютилитис“ и „Фасилитис“. Екипът на компанията е с опит в областта на медиите, организирането и провеждането на обучения и събития, изследователски и консултантски проекти и др. в секторите енергетика, инфраструктура и публични услуги.

„Фасилити Мениджмънт Консултинг“ ООД е българска консултантска компания, специализирана в сферата на фасилити мениджмънта, недвижимите имоти, административното планиране и управление на ресурсите.

[Best_Wordpress_Gallery gallery_type=“image_browser“ theme_id=“1″ gallery_id=“3″ sort_by=“alt“ order_by=“asc“ image_browser_width=“800″ image_browser_title_enable=“0″ image_browser_description_enable=“1″ popup_fullscreen=“1″ popup_autoplay=“0″ popup_width=“800″ popup_height=“500″ popup_effect=“none“ popup_interval=“5″ popup_enable_filmstrip=“1″ popup_filmstrip_height=“70″ popup_enable_ctrl_btn=“1″ popup_enable_fullscreen=“1″ popup_enable_comment=“1″ popup_enable_facebook=“1″ popup_enable_twitter=“1″ popup_enable_google=“1″ watermark_type=“none“ watermark_link=“0″]