НовиниНовини БългарияФМ новини

Национален ден на обновяването на сградния фонд в България ще се проведе на 19 октомври

Национален ден на обновяването ще се проведе за четвърта поредна година на 19 октомври. Това съобщиха организаторите от сдружение „Да обновим България“ (Renovate Bulgaria), които са национален партньор на европейската кампания „Да обновим Европа“ (Renovate Europe), чиято основна цел е намаляване на потреблението на енергия на сградния фонд в Европейския съюз с 80 процента до 2050 г., чрез подкрепа за законодателни промени и стимулиране на амбициозни национални програми за обновяване.

Събитието ще бъде в хибриден формат – от 10:00 часа в зала 1.5 на Камара на строителите в България, ул. „Михаил Тенев“ номер 6, както и онлайн посредством платформата Microsoft Teams.

„Да обновим България“ обединява организации, заинтересовани от устойчивото развитие на енергийно ефективното обновяване на сградния фонд в България за постигането на заложените на европейско ниво цели. Мотото на организацията е „най-евтината и чиста енергия е спестената енергия“. Основните цели на „Да обновим България“ са постигане на високо енергийно ефективен и декарбонизиран сграден фонд до 2050 г. Освен това – създаване на стабилна среда за вземане на инвестиционни решения и възможност на потребителите и предприятията да правят по-информиран избор за пестене на енергия и средства чрез енергийна ефективност.

Целта на ежегодно провеждания (от 2020 г.) „Ден на обновяването“ е да популяризира в обществото и пред политическото ръководство на България необходимостта от ускоряване и задълбочаване на процеса на енергийно ефективно обновяване на сградния фонд като най-устойчивото решение за постигане на стратегическите цели за намаляване на потреблението на енергия и преодоляване на опасностите от енергийна бедност и загуба на конкурентоспособност на българската индустрия.