НовиниНовини БългарияФМ новини

Индустриалните и логистични площи в София са се увеличили с 18,700 кв. м през първите шест месеца на годината

Според най-новия доклад на Colliers, наличните модерни индустриални и логистични площи в София, които отговарят на повишените критерии на наемателите, достигат 1,386,700 кв. м към средата на 2023 г. Наблюдава се увеличение с 18,700 кв. м., спрямо предходните шест месеца –  едно от най-малките на база полугодие. В активен строеж в София са над 130.500 кв. м, от които 86,300 кв. м са концентрирани в 3 големи проекта. За част от тях вече има подписани  договори за отдаване под наем.

През предходната година се регистрира значително свиване на незаетите площи в София, които са с дял около 4.2%. Усвоените пространства са над 30,900 кв. м. По-голямата част от този обем са предоговаряния или удължавания на вече съществуващи договори. Търсенето е разпределено по сектори, както следва: 43% от обема се дължи на компании в сферата на бързооборотните стоки, следвани от производство (25%), логистика и 3PL* (23%) и дистрибуция (10%). Наемните нива остават стабилни – от EUR 5.0 – EUR 5.5 на кв.м. на месец за клас А складови площи и около EUR 2.7 за клас В.

Colliers очаква инвеститорският интерес към първокласни логистични и индустриални проекти да се запази. Към момента предлагането не може да отговори адекватно на търсенето или е налице сериозно разминаване в ценовите очаквания на двете страни. ESG стандартите остават тема с нарастваща важност. Интегрирането им в строителния процес ще бъде от съществено значение, както за ползвателите, така и за собствениците на проекти, за да бъдат конкурентноспособни.