НовиниНовини България

„Ксела България“ отбеляза 25 години присъствие на марката YTONG в България

На 17 май ръководството, служителите и партньорите на „Ксела България“ отбелязаха с коктейл в Sofia Event Center 25-годишнината на марката YTONG в България. В програмата на събитието се включиха Васил Найденов, Sofia Quartet и балерините на Софийската опера и балет.

Управителят на „Ксела България“ Борислав Дивизиев припомни ключови моменти от историята на дружеството в България и благодари на всички, които са били част от успехите на компанията през този период. Специално за марката YTONG г-н Дивизиев припомни, че това е най-старата търговска марка на строителен материал в света. А в България, през последните 25 години, са произведени 5,5 млн. куб. м газобетонни блокчета, като те са използвани за строителството на 50 хил. сгради.

До този момент групата „Ксела“ е инвестирала в България 35 млн. евро, а заводът в Добрич е единственият извън Германия, в който се произвеждат плочите Multipor.

Под името XELLA се обединяват следните търговски марки:
– Автоклавен клетъчен бетон YTONG;
– Варопясъчни изделия под новата марка Silka;
– Строителни системи с марка Hebel;
– Пожарозащитни плоскости Fermacell Aestuver;
– Системи за сухо строителство Fermacell;
– Топлоизолационна система Multipor;
– Изолационни материали URSA

„Ксела” е на българския пазар от 1994 г. като първоначално производството започва в завода в София. През 2006 г. е открит и вторият завод на фирмата в страната – в гр. Добрич. Компанията е дъщерно дружество на Xella Baustoffe GmbH, водещ световен производител на строителни материали като варо-силикатни тела за зидария SILKA, блокове от клетъчен бетон YTONG, минерални топлоизолационни плочи Multipor и много други. Приоритетните направления, в които „Ксела“ работи, са енергийната ефективност, опазването на околната среда и създаването на сгради, които осигуряват високо качество на живот.