НовиниНовини СвятФМ новини

Търсенето на индустриални и логистични имоти в ЕМЕА се е повишило с 50% през първата половина на годината

Според доклад на Colliers International търсенето на индустриални и складови площи в ЕМЕА е нараснало с 50% през първото полугодие на 2018г.

„Свободните площи остават малко през разглеждания период, със средни стойности за региона от 5.7% и под 3% в градове като Мюнхен, Букурещ, Копенхаген, Прага и Барселона“, казва Деймиън Харингтън, Директор проучвания в Colliers ЕМЕА. „В резултат на активното търсене усвоените площи намаляват от 54% през второто полугодие на 2017 г. до 46% през първото на 2018 г. Този ръст на търсенето би могъл да бъде и по-висок, ако нямаше такъв недостиг на качествени модерни площи, които да се предложат на бъдещи ползватели.“

Строителството в сегмента не е голямо, въпреки подобрението на конюнктурата в сравнение с края на 2017 г., и делът на пазарите, на които се регистрира спад по отношение на проектите в строеж, намалява от 40% на 32%. Ситуацията, все пак, може да бъде различна: при някои райони в ЦИЕ, като напр. централната част на Полша се наблюдава значителна строителна активност, докато в определени градове в Западна Европа, например Стокхолм, Мюнхен и Берлин, площите в строеж са под 100,000 кв.м.

Въпреки стабилизирането на наемните нива, ограниченията, свързани с броя на проектите в строеж и наличните свободни площи, благоприятстват за това пазарът да бъде доминиран от наемодателите. Това е факт при 41% от пазарите към края на първото полугодие на 2018 г. , в сравнение с 31% за последните две години. Делът на неутралните пазари остава почти без промяна от 2016 г. насам – 41%. С това развитие пазарите, доминирани от наемателите, намаляват до 18%.

Ожесточената конкуренция за складови площи и недостатъчното предлагане ще продължи да определя случващото се в сегмента през оставащата част от годината, а вероятно и през следващата. Разглеждайки макроикономическата обстановка, има редица въпросителни по отношение на бъдещото развитие на пазара на логистични и индустриални имоти. „Най-общо казано, наемателите в този сегмент в държави като Германия и страните от Бенелюкс и Скандинавия трябва да бъдат готови за последващо повишение на наемните нива. В градове като Щутгарт, Мюнхен, Барселона и Будапеща, здравословното търсене ще се сблъсква с ограниченото предлагане, но в други, например Лодз в Полша, активното строителство на нови проекти ще възпрепятства ръста на наемните нива“, коментира Харингтън.