ФМ новини

На 16 септември започва Европейската седмица на мобилността

От 16 до 22 септември септември под мотото „Заедно стигаме по-далеч“ се провежда „Европейската седмица на мобилността 2017”, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Според проучванията на инициаторите от Европейската комисия и техните партньори всяка обща кола намалява трафика с приблизително 15 лични автомобила, а от там и замърсяването на въздуха в големите градове.

Чрез използването на общи превозни средства можем да намалим разходите си и въглеродния отпечатък. Споделянето позволява и да смесваме видовете транспорт по-лесно. Шофиране, колоездене, обществен транспорт – всичко е възможно, когато споделяме. Затова информационната кампания през 2017 г. е на тема „Чиста, споделена и интелигентна мобилност“ под мотото „Заедно стигаме по-далеч“.

Всяка година Европейска седмица на мобилността се фокусира върху определена тема, свързана с устойчивата мобилност. Тъй като качеството на атмосферния въздух е един от приоритетите в околната среда, обявени от Министерството на околната среда и водите в периода 2017-2021 г., България подкрепя още по-активно инициативата на ЕК, посочиха от МОСВ.

МОСВ е национален координатор на кампанията у нас. В подкрепа на общините като координатори по места се включват Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ).  Срокът за регистрация на общините за участие в кампанията продължава до 16 септември. РИОСВ организира срещите с представителите на общините до 1 септември (петък), за да бъдат подпомогнати за извършване на регистрацията.

Регистрацията вече е възможна и на български език чрез линка за директен достъп – http://registration.mobilityweek.eu/login.php?lang=bg, или чрез българския сайт на кампанията: https://www.mobilityweekbg.com/ (който препраща до регистрационната форма и има подробни указания и информация). Подробности може да откриете и на сайта на Изпълнителната агенция по околна среда – http://eea.government.bg/bg/press-center/evropeiska_sedmica_mobilnostta_2017.

Кампанията „Европейска седмица на мобилността“ дава възможност и насърчава местната власт да въвежда и подкрепя мерки за устойчив транспорт и приканва хората да опитат алтернативен начин на придвижване, различен от автомобилния. Апелира към хората да помислят за какво всъщност са нашите градски улици и да се запознаят с конкретни решения за справяне с предизвикателства като замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътно-транспортните произшествия  и здравословните проблеми. Цялостната кампания  се подкрепя от Генералните дирекции на ЕК „Мобилност и транспорт“ и „Околна среда“.