Новини

Всеки апартамент с номер

Всеки апартамент, имот и земя в България ще има свой уникален номер – подобно на единния граждански номер на. Това съобщи „24 часа“, позовавайки се на проект за създаване на адресен регистър. Над него работят министерството на регионалното регионалното развитие и благоустройството, както и държавната агенция „Електронно управление“. Създаването на този регистър ще струва над 2 милиона лева и ще се финансира от еврофондовете, според „24 часа“.

Според проекта, този регистър ще обедини съществуващите в момебта имотен, кадастрален и регистър по вписванията, като към всеки номер трябва да е закачена информация за собственици и ползватели на имота, апартамента или отделния офис в офисна сграда.

Това ще позволи да се спрат редица практики като изборния туризъм и измамите със записване в детска градина и първи клас и други.

Освен това се предвижда и обединяването на всички бази данни за гражданите на България в нов регистър. В него ще бъдат както Единните граждански номера (ЕГН), така и брачните свидетелства и актовете за смърт.