НовиниФМ новини

9 млн. лева за енергийна ефективност в Сандански

Над 9 млн. лв. ще бъдат инвестирани в община Сандански по линия на управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. в мерки за енергийна ефективност на многофамилни и обществени сгради. Това обяви заместник-министър Деница Николова, която заедно с кмета на община Сандански Кирил Котев, даде началото на проект „Подобряване на енергийната ефективност на сградата на Дома на културата в град Сандански“. Обновяването на сградата е част от 9-те договора на общината по проекта, финансиран от оперативната програма, който включва подобряване на  енергийната ефективност на 16 жилищни сгради, обновяване на  4 административни сгради и модернизиране на професионална гимназия „Климент Тимирязев“ в града.

Зам. министър Деница Николова, МРРБ @МРРБ
Зам. министър Деница Николова, МРРБ @МРРБ

„Няма по-приятно нещо за мен от това да стартирам реализацията на нови проекти. С ресурса от над 9 млн. лв. ще подкрепим община Сандански да развие града като културен, средищен център и да стимулираме възможностите за икономическо развитие и създаване на нови работни места“, заяви зам.-министър Николова. Тя изрази надежда модернизацията на културния център да приключи още в края на този строителен сезон, след което в обновените зали да се провеждат културни събития, които да обогатяват града.

Проектът предвижда монтиране на нови дограми, нова ВиК инсталация, обновяване на фасадата, топлоизолация на покрив, нови системи за отопление, монтиране на енергоефективно осветление и др., с което емблематичната сграда да се превърне в съвременен, модерен, уютен и приветлив Дом на културата.