Новини

Сгради и градове на бъдещето показва Международният технически панаир в Пловдив

Какъв ще е обликът на сградите и градовете на бъдещето ще покаже Международният технически панаир в Пловдив от 25 до 30 септември. Водещи български и чуждестранни компании ще представят авангардни технологии, иновативни решения и системи, които правят селищата „умни“ и „зелени“.

Специализираните изложби „Стройтех“, „Енеко“ и „Акватех“ демонстрират  технологии, изделия и услуги за подобряване на енергийната ефективност, санирането, комфорта и визията. Те може да се прилагат в жилища, офиси, промишлени обекти, хотели.

В трите прояви участват изявени производители и търговци, а тази година броят на изложителите се увеличава и затова се очаква асортиментът да бъде много по-богат. Фирмите предпочитат да представят новите си изделия на Есенния панаир в Пловдив, тъй като той е сред най-авторитетните делови форуми за инвестиционни стоки и технологии в Югоизточна Европа и привлича около 40 000 посетители от страната и чужбина. Организатор на най-голямата среща на бизнеса в България е Международен панаир Пловдив.

Строителството е един от водещите акценти  в нейното 73-о издание. Променената концепция на изложбата „Стройтех“ отговаря на новите нагласи на инвеститорите в бранша. Те вече търсят оптимални решения за сградите с оглед тяхната бъдеща експлоатация и поддръжка, съобразяват се с изискванията на  фасилити мениджмънта, за да предложат по-добро качество. По този начин се променя и обликът на селищата – аспект, който също е част от изложбата.

На нея може да се видят строителни материали, изолации, дограми, покрития, мазилки, декоративни елементи, покривни системи, съобразени с екотенденциите и високите стандарти за комфорт, а също – съоръжения, машини и инструменти за различни видове строителство. Новост е секцията за тежка механизация, използвана в инфраструктурни обекти, включително в градовете. Увеличават се предложенията, ориентирани към преустройството и модернизирането на старинни сгради. Така се дават  идеи за изграждане, реконструкция и саниране на здания и за регенериране на градската среда, които са сред  най-сериозните предизвикателства в  сектора.

За първи път в рамките на „Стройтех“ се създава секция „Галерия Имоти“ за презентиране на жилищни, промишлени, туристически, бизнес обекти и проекти.  Инициативата стартира, за да подкрепим подема в пазара на имоти и да дадем нови маркетингови инструменти на участниците в него, заяви д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. „Галерия Имоти“ предоставя възможност за успешно представяне на агенции за недвижимости и инвестиционни дружества.

Още щрихи към портрета на сградите и градовете от бъдещето  допълва Международната специализирана изложба „Енеко“, посветена на иновациите в екологията и енергетиката. Тя е платформа за презентиране на технологии и съоръжения за мониторинг и управление на въздуха, водата и отпадъците,  за премахване на замърсявания, за използване на възобновяеми енергийни източници, за повишаване на енергийната ефективност, за отопление, осветление, климатизация и вентилация.  „Енеко“ е истинска хайтех зона, демонстрираща върхови разработки  за „пасивни къщи“, за „умни” и „зелени” градове, за хармония между бизнеса и природата.

Подобна насоченост има и Международната изложба за управление на водите „Акватех“. Тя включва технологии, техника и инсталации за пречистване на водата, за  откриване и отстраняване на дефекти във ВиК мрежата, за измерване и контрол.

Още много интересни иновации ще бъдат показани на най-престижната технологична среща на Балканите от 25 до 30 септември в Международен панаир Пловдив. Очакват се водещи компании от близо 40 държави, работещи в над сто бранша от областта на електрониката и електротехниката, енергетиката и екологията, информационните технологии, роботиката и автоматизацията, машиностроенето, строителството, химическата и минната промишленост, транспорта и автосервизното оборудване, автомобилостроенето. Генерален спонсор на деловия форум е „Виваком“.