НовиниФМ новини

АББ откри първата бърза зарядна станция за електромобили

АББ откри първата бърза зарядна станция за електромобили, отворена за обществено ползване на паркинга на втората производствена база на компанията в град Раковски, съобщиха от там. Инсталацията улеснява електрическото придвижване между Пловдив и София, като в същото време намалява времето за зареждане няколко пъти. Terra 53CJG е съвместима с всички електромобили на българския пазар и използва стандартите CHAdeMO, CCS и Type 2 AC, позволявайки зарядни цикли между 15 и 60 минути в зависимост от капацитета на батерията на отделната кола.

Станцията позволява зарядни цикли между 15 и 60 минути в зависимост от капацитета на батерията на отделната кола.
© АББ

“АББ се ангажира сериозно да развива бързата зарядна инфраструктура за електромобили в цяла България, като с тази инсталация желаем да окуражим повече хора и компании да използват електромобили. Зарядната станция ще ни позволи да се придвижваме по-лесно и природосъобразно между производствените бази в Раковски и централния ни офис в София,” каза Екехард Нойрайтер, изпълнителен директор на АББ България.

Мултистандартната зарядна станция Terra 53 е конфигурируема с единичен, двоен или троен изход 50 kW и може да функционира в тежки климатични условия при температури от -35 до +55 градуса по Целзий. Свързвайки зарядни устройства, сервизни решения и хора, АББ е способна да диагностицира над 90% от сервизните случаи дистанционно, разрешавайки над 60% от тези случаи без никаква намеса на място през последните две години.

Това води до значителни спестявания по отношение на време на принудително спиране на работата, пътуване, транспортиране, работни часове и ресурси. Дистанционното наблюдение на състоянието, както и дистанционното разрешаване на проблеми, са важни предимства на зарядните устройства на АББ. Станция Terra 53 е идеална за инсталиране на отбивки за почивка по магистрали, бензиностанции, автосалони и оживени градски райони, например обществени паркинги.