НовиниФМ новини

НДК с нов изпълнителен директор

Министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова е освободила Мирослав Боршош като изпълнителен директор и член на борда на директорите на Националния дворец на културата, съобщи „Капитал“. В Националния дворец на културата ще се проведат голяма част от дипломатическите събития по време на председателството.

Според официалната информация от Министерството на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Мирослав Боршош „системно е неизпълнявал указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на съвета на директорите“. „Действията на досегашния изпълнителен директор поставят под съмнение както доброто финансово управление на дружеството, така и е застрашено изпълнението на всички дейности по привеждането сградата на НДК за нуждите на председателството.“

Директор на НДК става досегашният председател на съвета на директорите Борислав Велков. От 2011 г. досега той е участвал в управлението на „Арена Армеец“, както и на „Арена Русе“, и е консултирал проектите за „Арена Бургас“ и „Арена Колодрум“ – Пловдив. На неговото място в борда пък влиза Таня Милева, която до момента беше началник на кабинета на Лиляна Павлова в новосъздаденото Министерство за българското председателство, а преди това – и в Министерството на регионалното развитие.

Мирослав Боршош е изпълнителен директор на НДК от 2014 г. През 2016 г. започна големият ремонт на НДК и пространството около него, наречен „НДК: Промяната“. Той е свързан с българското председателство на Съвета на ЕС на 1 януари 2018 година. Ремонтът получи държавно финансиране от 17 млн. лв. през август 2016 г., а след това и втори транш от 28 млн. лв. преди по-малко от месец.