Новини

Нов дистрибуционен център в Икономическа зона Божурище

Изграждането у нас на дистрибуционен център на JYSK е огромно признание за страната ни като предпочитана инвестиционна дестинация и изключително позитивен сигнал за останалите инвеститори. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на официална церемония по първа копка на високотехнологичен логистичен център на датската верига за мебели и обзавеждане JYSK на територията на Икономическа зона София – Божурище. Вицепрезидентът по логистика на JYSK г-н Алан Кяргаард обяви, че инвестицията на компанията е за 100 млн.евро и ще разкрие над 200 работни места.

На събитието присъстваха още заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, кметът на Божурище Георги Димов и Антоанета Барес – изпълнителен директор на „Национална Компания Индустриални Зони“/НКИЗ/.

Министърът на икономиката посочи, че новият дистрибуционен център на JYSK е най-голямата инвестиция в Икономическа зона София – Божурище до момента и това ще затвърди нейните позиции като една от най-атрактивните локации в страната както за чуждестранни, така и за местни инвеститори. По думите му заявените инвестиции в Зоната достигат 235 млн. лв., а в резултат от тях се очаква да бъдат разкрити 1 064 работни места.

Вицепрезидентът по логистика на JYSK Алан Кяргаард изтъкна още, че компанията внимателно избира местата, на които позиционира такива центрове, както и че базата ще обслужва целият регион на Балканския полуостров. Той благодари за подкрепата на местните и на националните власти и допълни, че България е растящ пазар.

Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов каза от своя страна, че изграждането на логистичния център е добър знак за българо-датските икономически отношения, както и за доброто сътрудничество между НКИЗ, Министерство на икономиката и инвеститорите. „Ще продължаваме да подобряваме бизнес средата“, завърши той

Компанията ще изгради високотехнологичен логистичен център в Индустриална зона София-Божурище, като се очаква изграждането на базата да завърши до 2018 г. Целта на проекта е изграждане и функциониране на логистична база от сгради и съоръжения, обезпечени с необходимата техническа инфраструктура за автоматизирано складиране, сортиране и спедиция на продукти на компанията. В момента групата оперира с повече от 2300 магазина в 41 страни по света. Годишният й оборот е около 2.9 милиарда евро, а общият брой на персонала е почти 20 000 служители.