НовиниФМ новини

Започва ремонтът на площад България пред НДК

Строителната компания „Джи Пи груп“ ще ремонтира площад „България“ пред Националния дворец на културата срещу 2.5 млн. лв. Това става ясно от публикуваната от Столична община документация, съобщи capital.bg. Пространството пред самата сграда на двореца е последната част, която остана неремонтирана след мащабния ремонт на околния парк за 11.5 млн. лв., който приключи в края на 2015 г.

Ателие Серафимови
Ателие Серафимови

Обществената поръчка беше обявена още през 2016г., а през декември стана ясно, че „Джи Пи груп“ ще изпълни ремонта. Процедурата обаче беше обжалвана в Комисията за защита на конкуренцията. Така подписването на договора се забави с близо шест месеца.

В търга участваха общо осем участника, но четири бяха отстранени. Останалите четири бяха класирани по следния начин: „Джи Пи груп“, „Калистратов груп“, обединението „БГ-АВС инженеринг-НДК“ и „Гелак“ ООД. Победителят в процедурата получи 98.88 от 100 възможни точки.

Строителят е спечелил обществената поръчка с цена от около 200 лв./кв.м. Ремонтът ще се извърши по проект на архитектурното ателие „Серафимов архитекти“. По план трябва да бъдат демонтирани съществуващите гранитни плочи на площада, да бъде поставена хидроизолация, след което да бъдат поставени нови плочи. Предвижда се смяна на парапета около централния фонтан пред НДК, както и поставяне на LED осветление. Изпълнителят ще трябва да изгради и дренажна система „в прилежащите зелени площи“. Крайният срок за изпълнение на поръчката е 150 дни.