НовиниНовини България

Сграда на годината 2016

%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0

Журито на конкурса бе съставено от 27 члена, които са представители на професионалисти в строителството, архитектурата, културата и бизнеса с председател зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

Оспорваната надпревара беше съпроводена с труден избор, затова в помощ на журито при избора на проекти организаторите поканиха детско жури, съставено от 5 до 12–годишни деца от Детска архитектурна работилница, с ръководител арх. Магдалина Ръжева. То определи своите критериите за оценка на сградите и предпочете за СГРАДА НА ДЕЦАТА 2016 лифта на град Сопот.

Победителите в отделните категории са следните:

Сгради паметници на културата

Отличията в тази категория бяха връчени от главния архитект на столицата Здравко Здравков. Отличени бяха административната сграда на Българската банка за развитие на бул. „Цар Освободител“ в София за нейната реставрация и Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“. Според арх. Здравков, единственият възможен начин да се съхранят паметниците на културата е те да се реставрират и добрите примери да бъдат показвани.

Градски проекти – транспортна инфраструктура София

Зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов връчи наградата в категория  на Метростанция „Витоша“.

Производствени и логистични сгради

Заводът за битови електрически бойлери „Теси“ – Шумен и Логистичен център на „Либхер“ в Пловдив бяха наградени в категорията. Специална награда за иновативни решения получи предприятието за електро-механични сензори „Сенсата“ – Пловдив.

 

Обществени сгради с бизнес предназначение

Отличена не корпоративна сграда „Биовет“ Пещера. Специална награда взе „Офис Парк Пловдив“.

c_58846105ce444b0a00dba65d899c08aaЗа „Зелена сграда“ в категорията е обявена Сграда 1 на „Търговски Център Европа“, София.

 

 

 

 

 

Мултифункционални сгради

Комплекс „Сан Стефано Плаза“ е награден при мултифункционалните сгради. Награда получава и „Блу Офисис“ в района на летище София.
Търговски сгради

При търговските сгради призът е за „Мол Марково тепе“ – Пловдив. Новооткритият магазин „Фантастико“ в столичния жк „Овча купел“ е отличен за идентичност и дизайн.

 

Ваканционни комплекси

В категория „Ваканционни комплекси“ награден е апартхотел „Албатрос“ в КК „Св. Св. Константин и Елена“. За ваканционен комплекс с успешно публично-частно партньорство при изграждане на устойчива градска среда награда получи „Айвазовски парк“ в Поморие.

 

Хотели

В категория „Хотели“ на първо място са комплексът „Ува Нестум Уайн енд Спа“ край Гоце Делчев, и емблематичният хотел „Рила“ в курорта „Боровец“ – за цялостна реновация.

Жилищни сгради

При жилищните сгради призове вземат „Латинка Седем“ и жилищна сграда „Белвю Резидънс“ в София.

Жилищни комплекси

„Акварел Резидънс“ във Варна е на първо място в категория „Жилищни комплекс“. Специална награда получава комплекс „Елизиум“ в София.

Градски проекти – транспортна инфраструктура Бургас

Реновираната пътническа жп гара Бургас е отличена при „Градски проекти – транспортна инфраструктура Бургас“. Специална награда получава реконструкцията и модернизация на „Магазия 1“ на Пристанище Изток, Бургас.

Социална инфраструктура – здравеопазване и образование

УМБАЛ и Диагностично-консултативен център „Сити Клиник“ – София, е отличена в категория „Сгради Социална инфраструктура – здравеопазване и образование“.

Сгради образование

При „Сгради образование“ на първо място е реконструкцията на институт „Конфуций“ към Софийски университет „Св. Климент Охридски.

Спортна и туристическа инфраструктура

Реконструкцията на Дворец на културата и спорта, Варна – зала „Конгресна“ е наградена в категория „Спортна и туристическа инфраструктура“.