НовиниНовини България

Умна класна стая бе открита в 119-о училище в София

В 119-о училище в София „Акад. Михаил Арнаудов“ бе открита умна класна стая, по пилотен проект, в който участват Siemens България и „Енерджи Ефект” ЕАД. Иновативната интелигентна система за управление, внедрена в училището, е съвместно дарение на двете компании.

В зависимост от състоянието на параметрите автоматично се променят и настройките на системата, така че да се постигне максимална степен на комфорт за присъстващите в помещениет

Чрез въвеждането на тези мерки за енергийна ефективност се очаква да се постигне намаляване на разходите на училището.

След въвеждането на интелигентната система, от училището са установили къде се губи електроенергия и се предвижда да се направи ремонт на проблемните места, отбеляза директорът на 119-о СУ Симеон Ангелов.

Пилотният проект цели да демонстрира възможностите за осигуряване на по-добри условия за преподаване и по-комфортна учебна среда при значително намалени енергийни разходи. Вложените сградни автоматизации дават възможност да се следят в реално време ключови параметри като вътрешна температура на помещението, външна температура, влажност, осветеност, присъствие, движение, моментен разход на електроенергия и топлоенергия. В зависимост от състоянието на параметрите системата автоматично взима решения как да поддържа максималната степен на комфорт за хората в помещението.

Новата класна стая бе открита в присъствието на столичния кмет г-жа Йорданка Фандъкова. По думите й, общината реализира и проект за поставяне на локални горивни системи, които използват еко пелети. До 20 октомври ще бъдат подменени отоплителните инсталации в 4 училища, 2 детски градини и една детска кухня в по-отдалечени райони като Кремиковци, Нови Искър и Панчарево. Пелетите ще се изработват от зелената маса от общинските паркове и градини.