ИнтервютаНовини

Най-важното е да спечелим доверието на клиента

Мариян Стоев, управител на „Рефлекс М“

 

Почистването на домове, офиси и сгради в последните години се превърна в изключително перспективен бизнес в България. Отдавна ли „Рефлекс М“ се занимава с това?

 

Всъщност фирмата ни е сравнително млада, но точно този бизнес е толкова динамичен, че вече може да се похвалим със сериозен напредък, надявам се, във вярната посока. На вашите читатели логото ни може да се стори познато, и това не е случайно, защото са го виждали в редица телевизионни продукции и реалити-програми по БТВ, Нова телевизия, БНТ и Тв 7. Натрупахме сериозна клиентела не само от големите фирми, но и от обикновени граждани и домакинства. Времето беше кратко, но пътят се оказа дълъг и, слава Богу, засега – успешен.

Ние си задаваме високи стандарти, а нашите клиенти получават блестящ краен резултат

Какви са вашите предимства пред конкурентите?

С коренно различен бизнес-подход към работата. За нас почистването е само последната стъпка от качественото обслужване. Преди да се стигне до същинското чистене, екипът на „Рефлекс М“ предлага на клиента ясни и честни взаимоотношения, което е рядкост днес на пазара.

Като начало извършваме напълно безплатно първоначален оглед на обекта. Той ни дава ясна представа за индивидуалните изисквания, като по този начин гарантираме качествено изпълнение на услугата и не на последно място – коректна оферта. Убедили сме се, че този етап е от изключителна важност и смея да твърдя, че сме ако не единствените, то поне сме сред малкото фирми за професионално почистване на българския пазар, които го правят. Ние си задаваме високи стандарти, а нашите клиенти получават блестящ краен резултат.

Друго предимство на „Рефлекс М“ е, че нашите екипи работят с най-висококачественото оборудване и с най-професионалните препарати, както при абонаментно, така и при основно почистване.

Не на последно място по важност е фактът, че отделяме много внимание при подбора на служителите си, както и на тяхното обучение за работа с клиенти и за повишаване на техническата им квалификация. Убедени сме, че именно човешкият фактор е определящ за качеството и високия стандарт на предлаганите от нас услуги.

 

Защо смятате, че изборът на персонал е от най-голямо значение за една професионална компания за почистване?

В нашия бизнес това са хората, които не само ще трябва да извършат качествено услугата, но ще се наложи да влязат във вашия дом, офис или сграда – в личното ви пространство. А това изисква специални качества.

Убедени сме, че времето, което отделяме в „Рефлекс М“ за внимателен подбор на служители ни, се отплаща в пъти след това, защото получаваме доверието на нашите клиенти, които се чувстват спокойно и уютно. И тук не става въпрос само за квалификация и опит в професионалното почистване, а по-скоро за личностни качества, образователна степен, комуникативни умения и потенциал на нашите служители.

 

Какъв тип клиенти обслужвате – офиси, магазини, частни лица?

Екипът на „Рефлекс М“ предлага основно и абонаментно почистване на различен тип обекти – административни сгради, офиси, производствени и търговски помещения, посолства. Извършваме услуги и за частни клиенти – в апартаменти и къщи. Бих искал да подчертая, че поверяването на този вид дейност на професионална фирма намалява съществено разходите, а необходимостта от администриране и контрол на целия процес отпада.

 

Какви са вашите идеи за развитие на компанията?

Като фирма с добри позиции на пазара, нашите планове са свързани с увеличаване на обемите в сферата на професионалното почистване и с утвърждаване на позициите ни като предпочитан партньор. Ние постепенно разширяваме дейността си, предлагайки целия спектър от фасилити услуги, включително цялостно управление и поддръжка на сградния фонд. Но, разбира се, най-важното за нас остава битката за доверието на клиента.

 

Мариян Стоев e управител на фирма РЕФЛЕКС М от създаването й през 2012 година. На 37 години е, но професионалното му развитие бележи сериозни върхове в няколко коренно различни области.

Завършил е НАТФИЗ и е магистър по кино и телевизионно операторство. Кариерата му на оператор минава през най-значимите национални медии в страната. Снимал е рекламни спотове, корпоративни, презентационни и документални филми, музикални клипове, телевизионни продукции.

Преди няколко години решава да започне ново начинание. Преминава през няколко етапа на  специализирано обучение в сферата на професионалното почистване и на управлението на имоти в Европа. Става управител на фирма за професионално почистване РЕФЛЕКС М, която за кратко време се превръща в една от най-бързо развиващите се  в бранша.

Интервюто е публикувано в брой септември’2016 на сп. „Фасилитис“