НовиниНовини Свят

Модернизация на климатизационни системи в Германия

165 милиона евро на година ще бъдат отпускани под формата на нисколихвени кредити за модернизация на отоплителните и вентилационните системи в Германските домове

От началото на 2016 година., Германското Федерално министерство на икономиката и енергетиката пусна своята нова Програма за насърчаване на енергийната ефективност, която ще осигури подкрепа за модернизацията на отоплителни и вентилационни системи в дома. Целта на програмата е да се дадат стимули за иновации и инвестиции за енергийния преход за отопление на домакинствата. Общо 165 милиона € ще бъдат на разположение всяка година за период от 3 години под формата на нисколихвени кредити и субсидии.

Според Федералният министър на икономиката и енергетиката Зигмар Габриел стартирането на пакета за отопление и вентилация поставя началото на широка кампания за модернизиране на битови котли. Новите стимули за иновации ще ускорят модернизацията на отоплителните уреди. Това ще доведе до намаляване на енергийните разходи и на въглеродните емисии.

Wärmedämmverbundsystem_(WDVS)_teilweise_auf_Altbau.Програмата за енергийна ефективност ще доразвие мерките за подпомагане, които вече са на разположение. Собствениците на жилища, които биха искали да заменят своята система за отопление или да инсталират вентилационна система, могат да кандидатстват за допълнителна подкрепа. За първи път ще бъде осигурена подкрепа и за комбинирани енергийно-ефективни решения.

Пакетът за отопление ще е на разположение за финансиране на ефективни отоплителни системи, включително мерки за оптимизиране на отоплителната система като цяло (включително радиатори и тръби). Това служи за насърчаване на преминаване към по-ефективни системи за отопление на газ-базирани или отоплителни системи, базирани на възобновяеми енергийни източници.

Подкрепата за инсталация на вентилационни системи, в съчетание с модернизация на изолацията на сградите ще помогне за предотвратяване на щети в домовете, като плесен например и ще подобри климата в помещението.