НовиниНовини България

Хабитат България с доброволческа инициатива за борбата срещу жилищната бедност

Инициативата по случай Международния ден на Хабитат на 4 октомври събра над 30 международни и местни доброволци, които извършиха строителни дейности в подкрепа на борбата срещу жилищната бедност. На строителната площадка в град Костинброд – рамо до рамо работиха известни личности като Тончо Токмакчиев, Дани Милев и Томас Лафчис, представители на медиите, група от 14 американски доброволци, корпоративни партньори, както и четирите семействата – бенефициенти на Хабитат България. Всички участници се превъплътиха в общи работници за един ден и дейно зидаха част от стените на един бъдещ дом за семейство с жилищна нужда.

Хабитат България, част от глобалната нестопанска огранизация Habitat for Humanity International, е посветена на каузата за елиминиране на жилищната бедност. Организацията изпълнява проект, чиято цел е изграждането на четири нови енергийно-ефективни еднофамилни къщи, разположени на територията на Костинброд. Със съдействието на община Костинброд и районите „Надежда“, „Връбница“, „Нови Искър“ и „Люлин“ на Столична община, Хабитат България избра подходящите бенефициенти – четири млади многодетни семейства с доказана жилищна нужда. За изпълнението на проекта се привличат корпоративни партьори, което гарантира, че значителна част от вложените материали ще бъдат дарени или предоставени на преференциални цени. Изплащането на новите домове се осъществява за срок до 20 години, на равни месечни вноски на база себестойност, без оскъпяване, само с инфлационна корекция за периода.

За по-голяма част от строителните дейности се осигурява и участие на доброволци, което значително намалява разходите за труд по проекта. Организацията има дългогодишни традиции в работата си с международни групи от доброволци в рамките на програмата си Global Village. През 2014г. проектът в Костинбрпод е отличен с наградата – „Най-добра доброволческа инициатива в България“, защото с помощта на над 350 доброволци от 44 страни по света, две от семействата на Хабитат България вече живеят в своите нови домове, а домовете на останалите две семейства ще бъдат завършени през лятото на следващата година.