НовиниСтатии

Къща на адреналина край брега на Егейско море

„Casa brutale“ е проект, представляващ открита сграда, съчетание на простота и хармония,  в съвременното архитектурно изкуство. Концептуалната резиденцията дело от креативните експерти на OPA („Отворена платформа за архитектура“), е жизненото пространство, край високите скали, непосредствено над Егейско море. Проучването е пречупено през естетическите търсения, благоустройството и инфраструктурата на околната среда и нестандартните творчески хрумки на съвременната архитектура.

cbru_4_web

Безспорна е приликата на иновативния дом „Casa brutale“ с италианската вила-шедьовър „Casa Malaparte“ на Адалберо Либера, в която Бриджит Бардо си партнира с Мишел Пиколи и Фриц Ланг във френския филм „Le Mepris“ („Презрението“). В черно-бялата лента режисьорът Жан-Люк Годар използва червенотухлената вила на високите скали за своите творчески устреми, докато архитектурното студио ОРА днес търсят концептуална стратегия за максимално ефикасно и еко жилище, отговарящо на най-модерните стандарти в световен мащаб.

cbru_2_webSean Munson - Malakarpe

„Бруталната вила“ е плътно вградена в земната твърд, а материалите, от които се планира да бъде изработена са дърво, стъкло и бетон. Над нивото на земята нищо не се простира, освен воден басейн, който единствено пропуска слънчевата светлина в помещенията. На покрива на атрактивното здание е разположен кристален басейн, изработен от армирано стъкло. Дъното му пък е напълно остъклено, функционирайки като огромен оберлихт (горно осветление). Именно стъклото е материалът, използван най-вече изграждането на атрактивния проект.

cbru_5_web

Стълбищната клетка разполага с петдесет стъпала, посрещайки обитателите на жилището в посока надолу в къщата. Вътрешно, останалата част от дома е отворено пространство, изградено на бетонова основа, в умело съчетание на дървени елементи, придаващи уютност и топлина. 

cbru_8_web

Къщата е снабдена с кухненско помещение за хранене, обширна спалня, предназначена за родителска двойка, стая за гости, която може да бъде приспособена за детска стая, преходен коридор, водещ до склад и санитарен възел. Полу-нивото е изготвено чрез огледални здрави конструкции, а най-ниската височина е близо минус десет метра (9,90).

 

C:UsersLAERTISDesktopCliff House29_06_2015_2D Drawings Mode

Проектантите от „Отворена платформа за архитектура“ представят концепцията за вила „на ръба“ край егейското крайбрежие в Гърция, споделят от Designboom.com.

cbru_3_web

Приложените снимки са от портфолиото на компанията: „Open Platform for Architecture“.

Снимката на прочутата вила на италианския остров Капри е дело на Sean Munson, flickr.com