НовиниНовини БългарияСтатии

БГФМА взе участие в конференция Европейското бъдеще на градовете

Интелигентният, устойчив и приобщаващ растеж и европейското бъдеще на градовете бяха във фокуса на двудневна конференция, организирана от Община Габрово и Областен информационен център – Габрово. Събитието се проведе на 14 и 15 май 2015 г. в Художествената галерия „Христо Цокев“.

Първият ден от него бе посветен на „умните“ градове, както напоследък е прието да се наричат тези, които успешно са внедрили и прилагат иновации и съвременни технологии, за да предоставят по-добра среда за обитание и живот на своите граждани.

Бъдещето на ниско-енергийните сгради в Европа, добри примери за фасилити мениджмънт, тайните на озеленените сгради и екологичното строителство, интелигентните ГИС решения за устойчиво развитие на градската среда и туризма, европейските практики за осигуряване на безопасност на движението по пътищата, управлението на интелигентните градове и иновациите в сферата на образованието са част от темите, които бяха засегнати по време на събитието. Те бяха представени от международния консултант Дитер Майер, изпълнителния директор на ЕнЕфект арх. Здравко Генчев, представителя на Българска фасилити мениджмънт асоциация Горан Миланов, секретаря на ДОКПБД инж. Алекси Кесяков, ас.л.арх.д-р Десислава Данчева от Лесотехническия университет, Миглена Кузманова от ЕСРИ Българи, Мариана Банчева и Евелина Коцева от Институт за прогресивно образование.

Вторият ден бе насочен към темата за европейското финансиране. Специален гост на събитието ще бъде заместник министър-председателят и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, който представи проектите на новия Закон за управление на средствата от ЕС и ЗОП.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Г-н Миланов направи интересна презентация на тема „Фасилити мендижмънт – добри практики и възможности“, в която представи на участниците защо фасилити мениджмънта е важен във всеки един етап от жизнения цикъл на сградите – от етап Дизайн, през етап строителство и накрая етап управление и експлоатация. Акцентът на презентацията бе възможността, която професионалното управление на сградите предоставя на собствениците да намалят разходите за управление през живота етапа на експлоатация.