Новини България

Приходите от синя и зелена зона в София остават стабилни

Близо 2 млн. лв. са били приходите от паркирането в двете зони за първите два месеца на 2015-та
publics.bg
publics.bg

Приходите от „синя“ и „зелена“ зона в центъра на София са 1 891 590 лв. за първите два месеца на годината, съобщи в интервю за БТА заместник-кметът по транспорта на София Любомир Христов.
За същия период на 2014 г. са събрани 1 806 055 лв., нарастването на постъпленията е с 85 535 лв. Приходите от репатриране за първите два месеца на тази година са 133 560 лв., а от поставени скоби – 604 920 лв., информира Христов. По думите му приходите от двете зони за паркиране са напълно съпоставими с реализирано за същия период на миналата година, съобщи Investor.bg.
Той посочи, че се наблюдава устойчивата тенденция около 15 на сто от паркоместата да бъдат свободни постоянно и в двете зони.

„Това може да бъде доказано и с първия етап от системата за броене, въведена в синята зона, която Центърът за градска мобилност изгради. Чрез машинното броене се знае точният брой автомобили, които влизат и излизат от зоната. Системата за паркиране се стабилизира, ефектът от промените през 2012 г. в организацията на платеното паркиране е добър“, коментира Христов.

Зам.-кметът съобщи, че постъпленията от продажбата на карти за еднократно пътуване и абонаментни карти за първите в градския транспорт за първите два месеца на тази година възлизат на 23 338 590 лв., почти колкото са през първите два месеца на 2014 година. Съгласно нормативните документи те се използват за разплащане на транспортната дейност, извършена от транспортните оператори в обществения градски транспорт.

Той информира, че за 2014 г. приходите от билети и карти са около 90 млн. лв., което е сходно с реализираните приходи през 2013 година.

publics.bg