ИнтервютаНовини

Сграда 1 ще също ще бъде сертифицирана по BREEAM

Тодор Кавръков,  Пропърти Мениджър Търговски център Европа

  1. 36_37_str_2В момента завършвате поредната сграда от „Търговски Център Европа“. Разкажете малко повече за нея.

Да, в момента наистина изграждаме нова сграда в Търговски Център Европа. Тя е шестнадесетата сграда в комплекса, но за нея е запазен номер 1.

Тази сграда ще обогати комплекса откъм услуги, но същевременно ще се превърне и в новото лице на ТЦЕ. Ако до момента всички съществуващи сгради са с преобладаващи складови площи, в Сграда 1 водещи ще бъдат офис площите. Този факт се дължи на няколко причини.

От една страна, пълното изчерпване на свободни офис площи в комплекса, ни подтикна да реализираме сграда с повече офиси.

От друга, направеният от Инвеститорите и мениджмънта на комплекса задълбочен анализ на пазара ни убеди, че към втората половина на 2015г. качествените офис площи в София ще бъдат на изчерпване. Това би ни дало предимство, особено при привличане на наематели, които желаят да променят локацията, но същевременно и да увеличат своите офис площи. Същевременно запазваме предимството си да предложим офис и складова площ на един адрес, в една сграда с топла връзка.

Сграда 1 съгласно проекта, ще бъде микс от офиси, складове, търговска част (магазини), ресторант на две нива и многофункционална спортна зала.

Сградата е с много добро озеленяване и достатъчно паркоместа в подземна и надземна паркозони.

Предвижда се изграждане на воден акцент пред сградата, който да допълни луксозната атмосфера на заобикалящата среда на сградата.

Офисите ще бъдат със завършени сервизни помещения, като останалата площ ще бъде завършена по поръчка на наемателя от и за сметка на наемодателя. Луксозните довършителни работи в офис площите ще се извършват след предварително разработен архитектурен проект, което ще бъде съгласуван и одобрен от наемателя. Възможностите тук са разнообразни, от кабинетна система през тип „отворено пространство”, до смесени варианти.

Общите части в сградата ще бъдат луксозно завършени. Във фоайето на официалния вход на сградата ще бъде разположена рецепция с рецепционист, който да  контролира достъпа до офисите, както и да упътва посетителите.

Складовата част на сградата ще бъде оборудвана с модерна широка, удобна за складови дейности рампа. Пространството пред нея е предвидено за маневриране на ТИР камиони.

Складовете подобно на останалите сгради в ТЦЕ, ще бъдат разположени на три нива, като тези които не са на рампа ще бъдат съоръжени с модерни товаро-пътнически асансьори от последно поколение.

На втория етаж се предвижда многофункционална зала с височина 9 м. без колони.

2. Сграда 15 бе сертифицирана по BREEAM. Предвиждате ли сертифициране и на новата сграда?

Да, Сграда 1 също ще бъде сертифицирана по британския стандарт за устойчиви и екологични сгради BREEAM. В момента тече процедурата по сертифициране на архитектурния проект на сградата, като всеки момент очакваме потвърждение от английска страна.

След успешната сертификация Very good (3 звезди) на Сграда 15 в ТЦЕ – реално първата BREEAM сертифицирана сграда в България, установихме предимствата на такава сертификация. Стриктните изисквания в процеса на сертификация, водят до използването на добри практики при изграждането, използването на висок клас и екологични материали, които водят до много ниско енергийно потребление, събиране на дъждовна вода, много висока изолация на сградата и др.

При сертификацията на Сграда 1 ще се опитаме да влезем в ниво excellent (4 звезди).

3. Това, че сградата е сертифицирана, спомогна ли за по-бързо намиране на наематели?

Да, определено спомогна за по-бързото запълване на Сграда 15 преди 2 години. Тук въпросът има два аспекта.

От една страна, сертифицираните сгради все още минават за екзотични в лицето на средните и малки по големина български компании.

От друга, всички международни компании, с които ние сме имали комуникация, задължително имат запитване на евентуална сертификация на дадената сграда. Това се дължи на факта, че големите международни компании имат задължително корпоративно изискване да работят в сертифицирани сгради. Тъй като при тях корпоративната и социална отговорност ги задължава да осигурят най-добрите условия за работа на своите служители.

4. Какви са бъдещите планове за разширяване на комплекса?

Към момента цялото ни внимание е концентрирано към новата сграда (без да забравяме и съществуващите, разбира се). Процесът по изграждането, а в последствие и по внимателното подбиране на микса от наематели, все още не ни позволява да погледнем отвъд този процес.

В по-далечно бъдеще съществуват идеи за последващо разширение.

5. Как виждате развитието на офисните и търговските площи в България през последната година? Какви тенденции очаквате догодина?

Определено трендът на развитието на офис площите, особено в София е в посока изчерпаване на качествените офис площи. Неслучайно, макар и много постепенно пазарът, който в последните 4-5 години беше пазар на наемателя, постепенно се обръща. В момента той е много близо до равновесната си точка.

Не така стои въпросът в с търговските площи. Там пазарът към момента, като че ли е тотално изчерпан. Не случайно имаме и първи примери на преобразуване на мол в офис сграда, какъвто е случаят в Бургас, а има очаквания и един от моловете във Варна да смени предназначението си.

6.  Какво ще пожелаете на нашите читатели за 2015 година

На читателите пожелавам да са здрави, много позитивни и с много енергия да стартират Новата 2015г.

Визитка 

36_37 str_1Тодор Кавръков има над 6-годишен професионален опит в сферата на недвижимите имоти и по специално в пропърти мениджмънта. Понастоящем отговаря за отдаването под наем на складови и офис площи на територията на Търговски Център Европа, както и за цялостната маркетингова и рекламна политика на комплекса. Преди да се присъедини към екипа на Търговски Център Европа, той е бил на позиция пропърти мениджър и отдаване под наем на ваканционни имоти в Green Life Property Development. Тодор Кавръков има магистърска степен по бизнес администрация със специализации „Стратегическо управление“ и „Маркетинг“ от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.