НовиниНовини България

Сграда на годината за 2014 г.

Античният стадион на Филипопол – избор на публиката в конкурса „Сграда на годината“ за 2014 г.

За 13-и пореден път конкурсът „Сграда на годината“ направи преглед на най-хубавите сгради на България през изтичащата година. Конкурсът е под патронажа на МРРБ със съдействието на браншовите организации в архитектурата, инвестиционното проектиране и строителството. В него участваха 77 новоизградени или реконструирани публични и частни проекта, завършени през 2014 г., те бяха оценени от жури от 27 водещи експерти и представители на бизнеса и културата с председател Деница Николова, зам.-министър на регионалното развитие. Отличените сгради бяха обявени на галацеремония на 10 декември.

Награда Девня Цимент - Нова линияМинистърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова връчи наградата в категорията„Индустриални проекти – технологично обновление и разширение“ на Серж Смит, изп. директор на „Италчименти Груп България“ за реконструкция на инсталация за клинкер и цимент на „Девня цимент“, за изпълнител – на Уанг Бин, изп. директор на Си Би Ем Ай кънстракшън, за проектант на Марин Йорданов, изп. директор на „И Кю И България“. Много сме щастливи, че успяхме да изградим в изключително кратки срокове най-високата индустриална кула в България с помощта на отличните български професионалисти и получаваме тази престижна награда от министър Павлова, която направи и първата копка на обекта през 2012 г., заяви Уанг Бин.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и зам.-кметовете Ирина Савина и Мария Бояджийска получиха няколко отличия за София. В категорията „Сгради паметници на културата“ на първо място е столичната Централна минерална баня в столицата, адаптирана за музей за история на София. Специална награда за принос в изграждането на екологична инфраструктура беше дадена на Инсталация за биологично третиране на площадка „Хан Богров”. Националният музеен комплекс в София (известен като „Българският Лувър“) е отличен при „Сградите – съвременна културна инфраструктура“, наградата получи зам.-министърът на културата Бони Петрунова. В категорията „Социална инфраструктура“ е отличено новото детско заведение „Зайченцето бяло” в с. Герман край столицата. Като пример за успешно усвояване на европейско финансиране беше дадена столичната инсталация за биологично третиране, реализирана по ОПОС и със заем от ЕИБ, изтъкна кметът Фандъкова.

Таня Христова, кмет на община Габрово, получи специалната награда за принос в развитието и опазването на културно-историческото наследство и иновативен подход при представяне историята на габровската индустрия за Интерактивен музей на индустрията.

Две отличия получи от името на община Пловдив получи от името на община Пловдив Димитър Кацарски, зам.-кмет, за Античен стадион на Филипопол – специална награда за ревитализация в конкурса и наградата на публиката. Античният стадион на Филипопол бе избран в онлайн гласуване – от общо подадени онлайн 12 427 гласа за 77 сгради за Античния стадион на Филипопол са гласували 3 623.

Три награди отидоха в община Русе. Специалната награда за научноизследователски център получи „Канев Център” при Русенски университет „Антгел Кънчев”, получена от ректора проф. Христо Белоев. „Екомузеят“ на община Русе получи специално отличие и грамота в категория „Сградите – съвременна културна инфраструктура“, връчени на зам.-кмета Димитър Наков. „Доходното здание“ в Русе беше отличено от проекта „Емблематичните сгради на България” с подкрепата на „Алфа банк“, който има за цел да популяризира 12 знакови сгради от миналото на България. След кампанията за възстанояване на Боянската църква през 2006 – 2008, както и възстановяването на музея „Колю Фичето” през 2010 г. тази година конкурсът „Сграда на годината“ подкрепи проекта „Емблематичните сгради на България”.

Специалната награда за иновативен подход при интерпретиране самобитността и високата културно-историческа ценност на Средновековен манастирски комплекс „Св. Анастасия” получи община Бургас, отличието беше връчено на Атанаска Найденова, зам.-кмет на общината.

Георги Козарев, кмет на Пещера, взе от името на общината наградата в категорията „Градска среда и ландшафтни паркове“ за проекта за реставрация на античната крепост „Перистера”.

Кметът на Ботевград Георги Георгиев получи отличието за най-добър спортен обект за годината е „Арена Ботевград” в конкуренцията на новите спортни зали в Нова Загора, Сливница и Свиленград.

При „Обществените сгради с бизнес предназначение“ победителят е „Инфинити Тауър“, „Теленор България“ получава награда за иновативна концепция при трансформация на работна среда.

Германският инвеститор „Витте Аутомотив“ е отличен за завода за електронни и механични части за автомобилната индустрия в Русе в категорията „Производствени и логистични сгради“.

„София Ринг Мол“ е на първо място в „Търговски сгради“.

В категорията „Сгради образование“ победител е Американско-английската академия с новия си учебен комплекс край село Лозен.

При жилищните сгради отличена е жилищна група от редови еднофамилни къщи с инвеститор „Асентив Мениджмънт”.

В категория „Хотели и ваканционни комплекси“ победител е ВИП апарт хотел „Аполония Ризорт”, при „Сгради здравеопазване“ – болничен комплекс Пълмед в Пловдив.

В категорията „Сгради с елементи на зелена архитектура“ победителят е Сграда 1 от Логистичен парк „Ист Ринг” в София.