Новини

Ръст от 250% на продажбите на жилища в нови сгради отчете „ЕРА България“

Днес, 15 септември, в Пресклуба на БТА бяха представени факти за тенденциите и очакванията за пазара на недвижими имоти у нас и в Европа от Франсоа Ганьон, президент на „ЕРА Европа“, международна франчайзингова мрежа в областта на жилищните имоти. В пресконференцията участва също и Теодора Димитрова, изпълнителен директор на „ЕРА България“. По данни от компанията за последните три месеца се регистрира повишение от 250% на продажбите на жилища в новостроящи се стради в София и Варна. Най-много извършени продажби в нови сгради има в южните райони на София. Средната цена за жилище с две спални е 800 евро на квадратен метър и може да достигне до 1 100 евро в зависимост от сградата и нивото на завършване на апартаментите.

Средният срок за продажба на жилище през 2013 г. е бил 100 дни, а за последните 6 месеца пада на 63 дни. За София, през тримесечието юни, юли, август, един жилищен имот намира новия си собственик за 52 дни. За Варна средният срок за продажба в кварталите е 60 дни, а в централните райони отнема 74 дни. Увеличеното влагане в недвижими имоти в последните месеци доведе до продажба на малки апартаменти тип ателие на цени от 25-30 000 евро за по-малко от две седмици. Анализите сочат, че най-дългият среден срок за продажба на жилище е в Португалия – 270 дни, а най-кратък е в Швеция – 50 дни.

Нивото на сделките в София бележи ръст по данни на статистиката, но тук не се отчитат сделките ново строителство, които са на ниво договор за строителство, както и тези на ниво предварителен договор и все още няма официално регистрирана сделка. Също така поради банковата криза от юни до август за това тримесечие има повече сделки. За градовете София, Варна и Бургас, офисите на ЕРА отчитат 17% увеличение на продажбите за последното тримесечие, в сравнение със средния брой за първите 6 месеца на годината.

За София средната продажна цена е била 50 000 евро за южните квартали при средна квадратура на имота от 67 кв.м за първите 6 месеца на годината. Това обикновено е двустаен тухлен апартамент на цена от 40-50 000 евро или панелно жилище на цена от 30-40 000 евро. На европейско ниво, след България, най-ниска е средната цена на жилище в Анкара, Турция – 70 000 евро, а най-висока е в Берн, Швейцария. Там средната цена достига 1 600 000 евро за второто тримесечие на 2014 г.

Г-н Ганьон отбеляза, че България има един от най-високите лихвени проценти по ипотечни кредити в Европа – 7,1%. За сравнение, най-ниски са лихвените нива в Турция – 0,97%. Това се превръща в пречка за хората, които си купуват жилище за първи път. Той представи и данни на „Евростат“ за безработицата в страните, в които „ЕРА Европа“ работи. Според тях България е на трето място по безработица с 11,5%, като пред нея са само Португалия и Кипър – съответно с 14% и 14,9%.

По време на посещението си в България Франсоа Ганьон ще проведе и открит семинар „10 стъпки как да увеличите приходите във Вашата агенция за недвижими имоти”, който ще се проведе на 16 септември 2014 г. в София, в Best Western Hotel Expo, зала Еспланада. Франсоа Ганьон ще се срещне със собственици и управители на агенции за недвижими имоти и ще дискутира с тях тайните методи, чрез които агенциите от мрежата на ЕРА успяха да увеличат своите резултати в някои случай със 100%.