Новини България

Пасивната къща – комфорт от бъдещето и сметки за отопление от миналото.

Отвори вратата и влез!

 

dlnny@sxc.hu
dlnny@sxc.hu

Под това заглавие преди половин година стартира Passive-PLUS.com – най-новата медия в областта на строителството. И както вече сте се досетили, не става въпрос просто за сайт-магазин за строителни материали, а за място, през което бъдещето ще влезе в живота ни.

Макар да сме „нация строителна“ и легендарните трънски майстори още да се подвизават в строителния ни фолклор, дошло е време да преоценим това, което знаем и което можем по изграждането на една къща. Времето не спира, светът се развива – нови идеи безапелационно изместват старите практики, заменяйки ги с футуристични концепции, в които домът е нещо много повече от купчина тухли, подредени по правилния начин.

Екипът на Passive-PLUS.com се е заел със задачата да бъде трансмисията между специалистите, работещи в авангарда на строителното познание, и крайния потребител, нуждаещ се от тяхното ноу-хау, за да изгради дома си по най-съвременните стандарти. На сайта ще намерите пълна и професионална информация за всичко, свързано с начините за постигане на енергийна ефективност на сградите – какво представляват пасивните къщи и сградите с нулево потребление на енергия, техните характеристики и пътят за изграждането им, представени в множество статии, схеми и разчети; интервюта с водещи специалисти от частния и държавния сектор; нормативни документи;  програми  и начини на финансиране; указател на препоръчани специалисти и компании.

Тази медия се появява тъкмо навреме – след 2018 г. всички обществени сгради ще трябва да отговарят на техническите изисквания за пасивни сгради, а след 2020 г. и всички частни новопостроени къщи. Затова Passive-PLUS.com е предназначен за всички, които планират или започват ремонтни дейности на съществуващи къщи и сгради или стартират строителство на нов дом. На сайта те ще намират нужната им, полезна и актуална информация – Passive-PLUS.com отразява и всички текущи събития и новости в областта на енергийно ефективното строителство.

Отскоро теоретичната и практическа информация на сайта е допълнена и от едно изключително интересно хрумване – строителното риалити „На живо от Вавилон“. В тази рубрика Passive-PLUS.com проследява изграждането на една къща – от самото начало – идеята, търсенето на място за строеж, проект и т.н., до самия край, когато новодомците ще се нанесат в мечтаното си жилище. Така посетителите на сайта стават свидетели на всички перипетии, които съпътстват едно такова начинание, на всички проблеми, които възникват при реализирането му, както и научават начините за тяхното разрешаване. И за да е тази рубрика още по-интерактивна, читателите могат да коментират всеки епизод и да споделят своето мнение и личен опит. Това става на страницата на Passive-PLUS.com във Фейсбук.

За да завършим това кратко представяне, ще използваме още веднъж техните подканящи думи: Бъдещето чука на вратата ни! Нека заедно се приготвим да го посрещнем!