НовиниНовини България

Започва изграждането на първия научно-технологичен парк в България

Президентът Росен Плевнелиев даде символично начало на изграждането на обекти от първия научно-технологичен парк в България, реализиран от дружеството „София Тех Парк“ АД. На церемония на „Четвърти километър“ в столицата, където ще бъде изградена първата иновационна екосистема у нас, държавният глава заяви, че проектът „София Тех Парк“ е далновидно стратегическо за България решение в подкрепа на бизнеса, науката и сътрудничеството между тях.

Започна строителството на София Тех Парк CC www.president.bg
Започна строителството на София Тех Парк CC www.president.bg

„Проектът ще позволи на страната ни да намери достойно място сред високотехнологичните европейски държави и ще подкрепи иновациите и индустриите на бъдещето в България“, каза Росен Плевнелиев. Президентът подчерта необходимостта от засилване на иновационните дейности в българските предприятия и от разработването на нови иновативни бизнес модели в тяхна подкрепа. „Важно е бизнесът и науката да се научат да си партнират и да се засили комерсиализацията на интелектуална собственост и на иновационни продукти. Талантът трябва да остане в България и да намира перспектива у нас, а не навън“, заяви държавният глава.

Според президента, „София Тех Парк“ ще спомогне преодоляването на слабостите на българската икономика и има силен потенциал да се превърне в център на технологичния напредък в страната ни. Научно-технологичният парк ще бъде среда за иновации, технологичен обмен и сътрудничество, допълни президентът Плевнелиев. Проектът ще даде възможност на много иновативни компании от страната ни, но и от целия регион, да стартират дейността си, каза още държавният глава и припомни личната си подкрепа за реализацията на „София Тех Парк“.

На територията на бившето военно поделение на „Четвърти километър“ в София предстои да заработи научно-изследователска инфраструктура в помощ на българския иновативен бизнес. Ще бъдат създадени около 20 000 кв. м нови и реновирани сградни площи. Научно-технологичният парк ще разполага с приложно-изследователски лаборатории, общ инкубатор, иновативни лекционни, образователни, дискусионни форуми, места за демонстрация на нови технологии, паркинг за автомобили и зелени пешеходни пространства.

На церемонията присъстваха кметът на столицата Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на „София Тех Парк“ Елица Панайотова, председателят на Българската академия на науките и ректорите на университетите партньори на „София Тех Парк“, представители на бизнеса.