ИнтервютаНовини

В сегмента офис сгради наблюдавам превес на предлагането спрямо търсенето

Вяра Чангърова, Стариши мениджър клениети, Fujitsu

  1. Какви услуги и продукти предлагате на клиентите си в България?

Fujitsu е водеща японска компания в областта на информационните и комуникационни технологии и предлага широка гама от технологични продукти, решения и услуги. Компанията е на четвърто място в света сред голям брой доставчици на услуги в сферата на ИКТ и е сред първите пет по продажби световни производители на сървъри.

32-35 str_VYARA-PIC 5В България предлагаме пълното портфолио от продукти, решения и услуги, които да отговорят на различните изисквания на нашите клиенти – от продукти за изграждане на инфраструктура в центрове за данни (сървъри, системи за съхранение на данни, системи за backup и архив, софтуер за управление), до крайно клиентски устройства за използване на работното място или през свободното време (настолни и преносими компютри, работни станции, тънки клиенти, таблети, монитори, скенери, матрични и термални принтери и периферни устройства), така както и всички, свързани с продуктите услуги.

На българските потребители предлагаме продукти, произведени в Германия или Япония.

Ще спомена няколко факта за компанията, които считам, че биха били интересни за читателите.

Fujitsu Group е собственик на 97 000 патента в световен мащаб. Ето защо, много от нашите продукти са уникални, с патентована технология. Така например, дисковите масиви от серията ETERNUS са собствена разработка и патентована технология, предмет на над 40-годишен опит в разработката на високотехнологични дискови масиви, като патентите, използвани в производството са собствени, а не закупени от другаде и/или в следствие на придобиване на специализирана хардуерна или софтуерна компания.

Малко хора в България знаят, че Fujitsu произвежда таблети много години преди да се заговори масово за тях, и че първияt таблет със скенер за пръстови отпечатъци е Fujitsu.

Fujitsu въвежда за първи път и UMTS (3G) технологията в мобилните компютри. Много преди масовото й въвеждане от други марки, Fujitsu имаше вграден 3G в своите лаптопи, дори и в ниския клас, а днес вече предлагаме и актуалната LTE технология.

Fujitsu проектира и произведе суперкомпютъра „K Computer“, който е с производителност 8,16 петафлопа и през м. Юни 2011г. оглави класацията Top500 за най-бързите компютри в света.

  1. Какво е вашето виждане за развитието на сектора с недвижими имоти през последните години в България?

Ще изразя лично мнение и разбира се не-професионално, като страничен наблюдател на сектора и в качеството си на потребител. Казвате „развитие“ и „последни няколко години“ – ами да вземем периода 2009 – 2013. Аз бих определила развитието с отрицателен знак. Недвижимите имоти и разбира се свързаните с тях сектори, са в някаква степен част от огледалото на икономическото, политическото и социалното положение в държавата. През 2008г. американската инвестиционна банка Lehman Brothers фалира и това постави началото на финансовата криза, обхванала целия свят. По онова време в България имаше хора, които казваха, че държавата ни е малка и кризата ще ни подмине. Макар и с леко закъснение, кризата съвсем закономерно обхвана и България, като сектор недвижими имоти пострада осезаемо. Няма да навлизам в подробности и да правя икономически анализ за причините довели да имотния балон и в последствие крахът на този балон, но ще подчертая, че всички следствия и последствия от това са основен елемент на икономическата политика на държавата, която до голяма степен не се справи адекватно и навреме.

Моите лични впечатления и мнение са в сегментите: жилищно строителство, офис сгради и ваканционни имоти.

В сегмента жилищно строителство оцеляха големите местни предприемачи, които бяха на пазара и преди имотния балон, но наблюдавам и навлизане на чуджи предприемачи, които много внимателно проучват и сегментират пазара и решават в кой сегмент ще работят едва след професионално проучване на потребителските нагласи. Предприемачите вече не продават „на зелено“, а използват собствен капитал, за да сторят, т.е. за клиента няма риск. Силно се надявам това т.нар. прочистване от спекулативни предприемачи да доведе до вдигане качеството на крайния продукт, до спазване на стандарти както по отношение строителството на сградите, така и по отношение на инфраструктурата около тях. По отношение на цените, не очаквам съществено повишение, защото търсенето ще продължи да бъде пасивно, което е съвсем естествено – много  малко са хората, които биха закупили жилище с инвестиционна цел, а избягването на заемите и свиването на разходите е масово.

В сегмента офис сгради наблюдавам превес на предлагането спрямо търсенето. Виждам много офис сгради, които са наполовина празни. Очевидно е, че липсват както достатъчно чужди инвеститори, така и български предприемачи, които да развиват собствен бизнес и да се нуждаят от офиси. За съжаление в България е много малък процентът на хората, които поне веднъж в живота си са опитвали собствен бизнес. Научих, че от тази година все повече български университети ще предлагат специалността “Предприемачество”. От друга страна фондовете на ЕС предлагат доста възможности, вкл. финансиране на стартиращи предприемачи. Дано това съчетание успее да даде резултат в положителна посока.

В сегмента ваканционни имоти има проблем, който е решим само с институционална намеса. Има доста недостроени сгради, които не е ясно дали някога ще се построят. Сред построените сгради, съществуват такива, които се обитават, без да имат разрешение за ползване и т.н. Ваканционните комплекси, в които отделни имоти се отдават под наем през сезона, се управляват неефективно и без да се влагат никакви средства за поддръжка, откакто са построени. Има сгради, които се експлоатират вече 6-7 години без адекватна поддръжка, а наемната цена е висока. Това постепенно ще доведе до отлив на клиенти да наемат такъв тип имоти.

  1. Как концепциите за GreenIT и енергийната ефективност се вписват в модерното управление на бизнеса?

В Европа и в развитите в икономическо отношение държави по света от много години енергийната ефективност е водеща при определяне на цената на притежание (ТСО) на даден продукт или решение. При закупуване на оборудване за изграждане на дейта център, който ще управлява бизнес процесите на едно предприятие например, не е без значение колко ток ще харчи това оборудване. Няма как месечната сметка за ток на оборудването да е близка или равна на първоначалната инвестиция за него. При вземането на решение какво да се купи, хората все повече разглеждат low voltage процесори, интересуват се от капацитета на захранванията на сървърите и ефективността на тези захранвания, дизайна на сървърните шкафове и системите за охлаждането им и всички останали компоненти, свързани с разход на ток.

При оборудването да речем на 500 работни места с настолни компютри, вземащите решение за покупка се интересуват от размера на захранването и неговата ефектовност както на компютъра, така и на монитора и често питат дали няма механизъм за тотално спиране на захранването от ел. мрежа в режим shut down на компютъра. Другият въпрос, който се задава, е какво е нивото на шум от компютрите.

Пазарът на Европа е един от най-регулираните в света. Тук има стандарти за всеки процес и продукт. Стандартът ISO 50001 е за системи за управление на енергията. Много фирми в Европа, включително и Fujitsu, вече са въвели този стандарт и активно управляват енергийното потребление и енергийните разходи.

За съжаление в България много малко клиенти на ИТ техника се интересуват от енергийната ефективност на продуктите. До сега аз лично не съм имала случай, при който водещ мотив при покупката да бъде енергийната ефективност, а стандартът ISO 50001 тепърва ще се внедрява.

  1. С какво вашите решения помагат за подобряване на енергийната ефективност на компаниите?

Fujitsu има дълга история в разработването и предлагането на „зелени“ технологии и продукти, които подобряват енергийната ефективност – началото е поставено през далечната 1980 година.

През 1993г. компанията пуска на пазара своя първи „зелен“ компютър – ESPRIMO, а първата безоловна дънна платка Fujitsu е на пазара от 2002г.

Днес Fujitsu има цяло семейство ProGreen селекция, което включва широка гама зелени сертифицирани продукти, като PRIMERGY сървъри, LIFEBOOK преносими компютри, тънки клиенти FUTRO, ESPRIMO компютри, работни станции Celsius и няколко серии монитори, като компанията непрекъснато разширява своята зелено портфолио с нови продукти. Всички тези продукти са тествани и гордо носят своите еко етикети като Blue Angel , Nordic Swan и ENERGY STAR®.

Ще дам и няколко конкретни примери за подобряване на енергийната ефективност с продукти на Fujitsu: както знаем един компютър дори и след „shut down“ продължава да консумира ел. енергия. За да не консумира тази енергия, Fujitsu предлага в част от настолните компютри ESPRIMO т.нар. „0-Watt“ технология на захранването, която гарантира 0 консумация на енергия и 45% икономия на енергия. В допълнение ESPRIMO предлага и „0-шум“ технология, която допринася за по-добра работна атмосфера в офиса.

Преносимите ни компютри LIFEBOOK от ProGreen селекцията пък са снабдени със „0-Watt“ технология на захранващия адаптер. Освен това те притежават Eco бутон, който изключва оптични устройства, FireWire портове и PC слотове за карти, когато не се използват, а това гарантира, че ще получите един час повече за автономна работа на батерията. Добавяме Anytime USB Charge и LED Blacklight, които също ще допринесат за намаляване на консумацията на енергия.

Сървърите ни от серията PRIMERGY са с оптимизирани захранвания с над 90% ефективност на захранванията. Снабдени са със софтуер, който управлява компонентите, харчещи ток в един сървър, като може да бъдат зададени автоматични настройки, които да изключват дадени модули да речем нощно време и да се включват на сутринта, когато работният ден започва. Fujitsu PRIMERGY сървърите редовно постигат световни рекорди и най-добрите в класа резултати за енергийна ефективност.

  1. Кое от вашите решения бихте препоръчали за нуждите на управлението на недвижими имоти в България?

За нуждите на управлението на недвижими имоти могат да се използват нашите преносими компютри и таблети. Както казах по-горе, те притежават вградена LTE технология, „0-Watt“ технология на захранващия адаптер и Eco бутон. Предвид, че управлението и воденето на бизнес от всяко място и по всяко време вече са задължителни, нашите клиенти могат да бъдат спокойни, защото с вградената LTE технология ще са в Интернет и в електонната си поща постоянно, без да се хаби драстично батерията, за което допринасят и останалите изброени технологии. За клиенти, които често пътуват, силно препоръчвам модела LIFEBOOK S904, който издържа автономна работа 24 часа.

Предполагам, че управлението на недвижими имоти е съсредоточено в малки офиси, които нямат нуджа от отделен дейта център или сървърно помещение, а в същото време имат нужда от сървър. За целта препоръчвам специално разработените за малки офиси сървъри PRIMERGY TX120 и PRIMERGY TX140. Те са напълно безшумни и не заемат място – например размерът на TX120 е колкото един класьор, т.е. съвсем спокойно може да съжителства с останалите членове на екипа в офиса.

По отношение на обектите, които тези фирми управляват, ще препоръчам система за контрол на физически достъп до сграда, базирана на уникална и патентована технология на Fujitsu. Технологията се казва Palm Secure™ и дава физически достъп само на регистрирани в системата лица, като ги идентифицира на база прочит на вените на дланта. Това тотално би ограничило достъпа на лице, откраднало чужда карта за достъп, ако системата за достъп е с карти например.

Системата би могла да се използва и за достъп до асансьор и да отказва достъп на тези, които не са платили таксата за текущия месец, за наематели на гаражи и т.н.

Ако фирмата за управление на имоти реши да предлага допълнителни услуги на клиентите си, една такава услуга би могла да бъде предоставяне на дисково пространство под наем – един вид частен облак, до който само конкретния клиент да има достъп срещу месечна такса. Такава услуга е напълно възможна, благодарение на Fujitsu компонентите за изграждане и управление на частни облаци.

  1. Можете ли да дадете пример / добра практика свързана с използването на ваши технологии в страната?

Клиенти на Fujitsu технологии има във всички сфери и сектори в страната – от микро фирми до големи предприятия и държавна администрация.

Ще дам пример с един обществено значим проект, тъй като той е свързан с използване на данни от много граждани в тази държава. Става дума за Агенция по вписванията, чиято ИТ инфраструктурата е базирана на системи за съхранение на данни Fujitsu ETERNUS и сървъри PRIMERGY. Благодарение на Fujitsu технологии е осигурен бърз достъп на гражданите до важни регистри като Имотен регистър, Регистър Булстат, Търговски регистър и Регистър на имуществените отношения на съпрузите. Надеждната ИТ инфраструктура даде възможност на Агенцията за кратко време да обезпечи редица електронни услуги, които да улеснят гражданите и и бизнеса.