Новини Свят

Откриха една от новите сгради на Световния търговски център в Ню Йорк

В южния нюйоркски район Манхатън бе открит първият от небостъргачите, които властите в града решиха да издигнат на мястото, известно като Кота нула. Там се намираха разрушените при атентатите на 11 септември 2001 година кули-близнаци. Новото здание е високо 298 м и получи името Световен търговски център 4, пише „Сега“.

© Joe Woolhead
© Joe Woolhead

В церемонията по откриването участваха кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, известният японски архитект – лауреат на наградата „Прицкер“ за архитектура Фумихико Маки, който е проектирал Световния търговски център 4, и други. „Днес е голям ден за мегаполиса“, заяви Блумбърг: „Откриваме нова светла глава в нашата история“.

Към момента почти всички от 72-та етажа на сградата са незаети. Компанията-строител е отдала под наем около половината от сградата. Очаква се да започнат да идват наематели догодина.

Общата площ на всичките етажи е над 230 хил. кв. м. Планира се комплексът, от който е част Световният търговски център 4, да включи общо шест или седем небостъргача, които ще се издигнат на мястото на терористичното нападение и до него, както и няколко други сгради.

През 2006 г. северно от Кота нула бе открит 226-метровият Световен търговски център 7.

Източник: www.publics.bg