Новини България

Уолтопия получава сертификат клас А за инвеститор в София тех парк

„Уолтопия“ ООД, която е сред инвеститорите в „София тех парк“, ще получи сертификат клас А. От икономическото министерство съобщиха, че серификатът ще бъде връчен от зам.-министър Красин Димитров на официална церемония утре (26 август) в присъствието на изпълнителния директор на „София тех парк“ Елица Панайотова и инвеститори.

По-рано през юли министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че проектът буксува, а държавата „едвам осигурява парите за технопарка“, които към момента отиват основно за командировки и консултантски услуги.

Въпреки това Стойнев заяви, че за „София тех парк“ има бъдеще. Основните проблеми по думите на Стойнев идват от това как проектът с обща стойност 50 млн. евро ще се впише в  новата европейска оперативна програма „Иновации и технологии 2014-2020“. Според министър Стойнев в новия вариант на програмата фокусът се е изместил от технопарковете.

София тех парк вече получи 42 млн. евро по ОП „Конкурентноспособност“, а останалите засега се предвижда да дойдат от държавния бюджет.

Независимо от трудностите, работата по технопарка продължава. На 19 юли от държавното дружество, натоварено с управлението на начинанието – „София тех парк“ АД, обяви, че е учредило научно-експертен съвет, включващ учени от Софийския университет, Българската академия на науките (БАН), Технически университет – София, и Медицинския университет, както и представители на бизнеса. Съветът ще работи съвместно с екипа на „София тех парк“ по проектирането и осъществяването на бъдещия научно-технологичен парк.

По план „София тех парк“ трябва да заработи през 2015 г. Проектът бе лансиран от президента Росен Плевнелиев, който покани за участие китайски и американски инвеститотри, сред които технологичните гиганти Microsoft и Google.

По-скорошен ефект за стимулиране на инвестициите и иновациите в България обаче ще има друг мащабен проект – Икономическата зона София – Божурище, чието изграждане стартира през юни. Първата инвестиция в рамките на Икономическата зона София – Божурище е на германската компания „Бер-Хелла Термоконтрол“, която ще изгради там ново предприятие и развоен център за производство на уреди за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобили. Проектът е на стойност 42.5 млн. лева.  Това е най-големият проект на „Национална компания индустриални зони” ЕАД и най-големият проект в България за нова икономическа зона през последните години.

Автор: publics.bg