Новини Свят

Официално бе открит Терминал 2 на летище Варна

Днес на официална церемония в присъствието на транспортния министър Данаил Папазов бе открит новият втори терминал на варненското летище. Строителството на терминала в Бургас също е във финалната си фаза на изпълнение като предстои и неговото откриване.

© Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД

© Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД

Над 150 млн. лева са инвестирани в проектирането и строителството на двата нови пътнически терминала на летищата във Варна и Бургас. След построяването им новите пътнически терминали автоматично стават собственост на българската държава“, каза министър Папазов. По думите му това ясно показва предимствата на привличането на частни инвеститори в управлението и стопанисването на приоритетни държавни обекти, каквито са летищата, което води до бързото и качественото им модернизиране.

В процеса на проектиране и строителство бяха заети над 1000 работници и служители, а изграждането и оборудването осигури поръчки на редица малки и средни фирми.  Освен терминала и прилежащата инфраструктура, бяха изградени ново водоснабдяване, ново електроснабдяване,  дъждовен колектор и др. Бе направено и ново перонно осветление, както и разширение на перона.

След старта на оперативната работа на новото съоръжение, което се планира след приключване на дейностите, свързани с изместване на трафика, всички пътници на летище Варна ще се обслужват в новия терминал.

Инвестицията само в строителството на терминала във Варна възлиза на над 75 млн. лв., построен е за около 20 месеца на 20 000 кв.м., като това е около 3 пъти по-голяма площ за обслужване на пътниците от стария терминал.

Новият пътнически терминал във Варна е втората мащабна инвестиция на Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД във варненското летище за последната година и половина, след откриването на напълно обновената писта за излитане и кацане на самолети в края на миналия февруари – инвестиция от 40 млн. лева. Същевременно концесионерът р изплатил повече от 100 милиона лева до сега на държавата, като данъци, концесионни и други такси.

Сградата се простира на площ от около 20 000 кв. м., което е около 3 пъти по-голяма площ за обслужване на пътниците от стария терминал. Новото съоръжение е проектирано, така че да отговаря напълно на нуждите на летище Варна и характерния за летището трафик. Терминал 2 разполага с обширни зони за пристигащи и заминаващи пътници, модерни системи за обслужване на пътници и багаж, атрактивни търговски зони и комфортни открити пространства.

Приложена е най-модерната линия за интериор и управление на системите за обслужване на пътници и багаж, с пълна интегрираност на отделните системи и електронно измерване и регулиране на процесите в терминала. Енергоефективност и гъвкаво разпределение на пространствата допълват предимствата на новата сграда, казаха от Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД.

Терминал 2 на летище Варна е проектиран така, че да може да се използва в зависимост от пътникопотока във всеки един момент, а при необходимост капацитетът да бъде допълнително увеличен като разширение към вече съществуващата архитектурна част.

В проектирането и строителството на терминала участваха известни в световен мащаб фирми от четири държави – България, Германия, Великобритания и Турция. Новият пътнически терминал е проектиран от английски архитекти със съдействието на техни български колеги (архитектурно бюро Паскал и Уотсън и българските им колеги от СавантЕлбул). Строителството на Терминал 2 бе реализирано от българо-турския консорциум ТИЕ-ИЧТАШ за около 20 месеца, а управление и контрол осъществи германската компания Шуслер План.

Източник: publics.bg