НовиниНовини БългарияФМ новини

Зам.-министър Бонева: Предстои ни „квантов скок“ в обновяване на сградите

„Предстои ни вълничката по отношение на енергийната ефективност на жилищните сгради да се превърне във вълна на обновяване, за което трябва да се ускори процесът, да се вдигне мащабът и да се усилят пазарните механизми“. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева по време на четвъртия форум „Национален ден на обновяването“, организиран от Сдружение „Да обновим България“ (Renovate Bulgaria), на тема „Обновяването на жилищните сгради: накъде след края на 100% грантово обновяване?“, който се проведе в София.

Зам.-министър Бонева обърна внимание, че до момента в страната ни са реализирани поредица от програми за подобряване на енергийната ефективност на сградите. „Постигнахме много, но с динамиката на повишаващите се изисквания и амбициозни цели на национално и европейско ниво, темпът не е достатъчен. Положени са огромни усилия, преодоляха се предразсъдъци в обществото, изграден е и административен капацитет, какъвто се изискваше за мерките със 100% безвъзмездни средства“, каза заместник-министърът. Според Ангелина Бонева мащабна програма за енергийна ефективност на сградния фонд е невъзможна само с публичен ресурс. Тезата беше развита и от други участници в събитието. Публичните средства разбира се ще продължат да са неизменна част от инвестициите, както се случва в текущата процедура на МРРБ със срок до началото на 2024 г., където подкрепата от ЕС е 80%.

В хода на форума бяха дискутирани предизвикателствата пред сградното обновяване и необходимите стъпки за решаване на част от проблемите, които са идентифицирани към момента, опитът на други европейски страни, законодателните инициативи на национално и европейско ниво, разработените пазарни механизми за подкрепа на собствениците. Беше представена актуална информация от български евродепутати по отношение на Пакета „Подготвени за 55“ и текущите преговори на европейско ниво по проекта на изменение на Директива 2010/31/ЕС относно енергийните характеристики на сградите.