ФМ новини

Експерти пред Knowledge City: „Умният“ град трябва да се ръководи от силните си страни при изграждане на модерна визия

Визия, основана на силните страни – към това трябва да се стремят градовете, изграждайки облика на „умни“ и иновативни места за живеене. Около това мнение се обединиха участниците във второто издание на конференцията Knowledge City на Investor.bg, която се проведе на 22 март. Експерти от Европа и България анализираха иновациите в града и нужната взаимовръзка между общините, гражданите и бизнеса за внедряването им. „Лидерите в публичния сектор са по-предпазливи при прилагането на иновативни решения, които често са рискови, и затова се търси баланс. Бизнесът върви няколко стъпки преди публичните власти в развитието на технологиите и решенията, публичните системи по-трудно възприемат и наместват иновациите“, заяви изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) Силвия Георгиева.

Според казаното от нея, внедряване на иновации в българските общини се случва, макар и по-бавно от очакванията на гражданите и бизнеса. За пример Георгиева посочи две дейности на местното управление, при които новите технологии вече се прилагат успешно – транспорт и управление на отпадъци. Според Герасим Славов, управляващ директор на Novatel, сред най-често използваните приложения за автоматизация в българските градове са тези, свързани с транспорта и трафика. Различни иновации се прилагат и в сферата на паркирането, уличното осветление, управление на отпадъците, чистота на въздуха. Специално участие във второто издание на конференцията взе и Мохамед Ридуани, кмет на Льовен – градът, спечелил приза Европейска столица на иновациите за 2020 година. В интервю за журналиста от Bloomberg TV Bulgaria Христо Николов, който беше водещ на конференцията, Ридуани разкри как управляваният от него град е постигнал този резултат.

„Нашият град се опитва да обедини хората зад общите амбиции. Ако става дума за борба с климатичните промени, бедността, изключването или болестите, както сегашната пандемия – вярваме, че само чрез структурни иновации и радикални участия не само на града, но и на гражданите, на институциите на знанието, можем да успеем. Ние имаме прочути университети и много експерти и изследователи. Чрез участието на предприемачи и всеки, който може в тази мисия“, обясни Мохамед Ридуани. Европейската столица на иновациите за 2020 година има платформа, която цели до 2030 година градът да стане климатично неутрален. За целта преди няколко години трафикът е бил изведен от центъра на града, идеята, която била реализирана след съгласието на жителите на Льовен.

Друга мярка, която местната власт в белгийския град прави, е да инвестира в изолацията на сградите, така че те да станат по-енергийно ефективни. Задължително изискване е всяка нова сграда да бъде енергийно неутрална. Според Мохамед Ридуани най-важното за всеки град, стремящ се да внедри повече иновации, е да изгради визия на развитието си на база на силните си страни. Тезата му за визия за развитие, базирана на силните страни, изградена заедно с обществеността, беше подкрепена и от Весна Балтина, заместник-кмет „Стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата“ в община Бургас. „Как решенията, които взимаме, ще бъдат припознати от общността, е важно за нас. Затова всяко решение се подлага на обществено обсъждане“, коментира тя в студиото на Knowledge City. Knowledge City се провежда с подкрепата на Алтерко, Риск Инженеринг, TollPass, Банка ДСК, Интерком Груп и Явор, Леново България.