Статии

Умните домове като зелени електроцентрали „биха могли да генерират 2,5 млрд. паунда икономии на енергия до 2030 г.“

Умните домове, задвижвани с изкуствен интелект, могат да функционират като зелени електроцентрали и да генерират 2,5 млрд. паунда икономии на енергия до 2030 г. Това гласи нов анализ на интелигентната енергийна платформа Kaluza, предполагащ, че свързването на енергийните системи на дома към мрежата чрез интелигентна технология може да помогне на клиентите да спестят 400 паунда годишно.

Докладът изчислява, че домакинствата, поддържани от изкуствен интелект и възобновяеми енергийни източници, и оборудвани с батерии, биха могли да осигурят 25 TWh гъвкав капацитет за зареждане годишно и да подкрепят баланса на мрежата. Това се равнява на 20% от общия годишен капацитет за производство на вятър, очакван през 2030 г., според доклада.

Понастоящем неспособността да се съхранява мащабна енергия води до изразходване на значителна сума пари за плащане за изключване на вятърните паркове и други генератори на възобновяеми енергийни източници, когато вятърната енергия е в изобилие. От 2016 г. това доведе до разходи за над 100 милиона британски лири за изключване на турбини в моменти, когато мрежата е била с оптимален капацитет, според анализа.