Статии

Проучване разкрива, че 1 на 3 работодатели вероятно ще направи съкращения на персонала преди края на 2020 г.

Ново проучване на Acas установи, че над една трета от работодателите (37%) вероятно ще съкратят част от персонала през следващите три месеца. Acas възложи на YouGov да попита британския бизнес за техните планове за съкращения и познаване на закона в тази област. Анкетата установи, че:

– 6 от 10 големи предприятия вероятно ще направят съкращения до края на годината;
– Една четвърт (27%) от фирмите, които заявяват, че ще направят съкращения на персонала, планират да направят това дистанционно чрез видео чат или телефонно обаждане;
– Всеки четвърти шеф (24%) не е запознат със закона относно провеждането на консултация с персонала преди предприемането на съкращения. Това се увеличава до един на всеки трима (33%) във фирмите с по-малко от 50 служители.

Главният изпълнителен директор на Acas, Сюзън Клийс, заяви: „Бизнесът е изправен пред изключително трудни обстоятелства поради коронавирусната криза и нашето проучване показва, че мнозина обмислят съкращения“. „Съветът ни към шефовете е на първо място да предприемат всички възможни алтернативи на съкращенията, а ако смятат, че такива няма, то съветваме стриктно да спазват закона в тази област“. Клийс казва още: „Нашето проучване разкрива, че една трета от малките предприятия не знаят за своите законови отговорности относно консултациите с персонала, когато обмислят съкращения. За тях е много важно да действат отговорно и да следват съветите ни, иначе е възможно да станат част от доста скъп юридически процес“.

Ако работодателят установи, че няма друг избор освен да направи съкращения, тогава има строги правила, които трябва да бъдат спазвани, информират от Acas. Работодателят трябва да обсъди всички планирани промени и да се консултира с всеки служител, който може да бъде засегнат. Това включва персонал, който може да не губи работата си, но може да бъде засегнат по друг начин, тоест непряко. Минималният период на консултации варира в зависимост от броя на служителите, които работодателят желае да съкрати. По закон работодателите, които планират да съкратят 20 или повече служители през следващите три месеца (90 дни), също трябва да се консултират с признат синдикат или избрани представители на служителите относно предложените промени.

За 20 до 99 планирани съкращения консултациите трябва да започнат най-малко 30 дни преди първото уволнение да влезе в сила, а за 100 или повече съкращения трябва да започнат поне 45 дни преди това. Ако работодателят не отговаря на изискванията за консултация, служителите могат да заведат дело срещу него. Консултациите със служители и синдикати могат да помогнат за намирането на алтернативни решения на съкращаването, които няма да лишат компанията от персонал и ще запазят работната сила. Някои от алтернативите са промяна на работното време, въвеждане на сменен режим на работа, работа на непълно работно време, промяна на ролите на служителите и преквалификация.