Новини България

Инж. Валентин Николов, Камара на строителите: Трябва нов механизъм на пълна прозрачност на действията по програмата за саниране и спазване на всички правила

Инж. Валентин Николов, изпълнителен директор на Камара на строителите в България в интервю за предаването на БНР „Хоризонт до обед“ заяви, че има нужда от нов механизъм за пълна прозрачност на действията по програмата за санирането и спазването на всички правила. „Ограничението, което искаме да има до две сгради за конкретна компания, е нов механизъм, по който започнахме работа с МРРБ. Този механизъм е необходим, защото програмата за саниране беше демонизирана. Трябва да променим обществените нагласи в това отношение. Това може да стане само с нов механизъм, пълна прозрачност на действията и спазване на всички правила – технологичните правила, ползването на правилните материали и всички хора да бъдат назначени и осигурени съобразно тях. Яснота и прозрачност – това са двете думи, които трябва да характеризират този процес“, заяви инж. Николов.

Той посочи: „Процентът на материалите, които се използват за саниране и се внасят извън ЕС е пренебрежително малък. Става дума за български и европейски производители. Те са изключително заинтересовани от това, защото около 60-65% от стойността в строителството са материали и по-голямата част от тях са българско производство или се произвеждат в ЕС. Тези материали са от клас С. Класът на строителните материали е технологичен въпрос. Той е важен, но не може да бъде панацея. Всеки проект е конкретен и качеството като принцип трябва да е категорично“. Според казаното от инж. Николов, от няколко месеца в помощ на НАП, се разработва методика за уточняване развитието на процеса с броя на фирмите и хората в строителния бранш.

„Резултатите на този етап са потресаващи. Половината фирми, които са поискали от НАП в последните 5 години удостоверение за работа зад граница, вече не съществуват. 8 от 10 са фалирали поради проблеми с плащанията от основния възложител. Когато завърши това изследване, ще ни бъдат ясни тенденциите и вероятно ще развенчаем мита за многократно по-високото заплащане на Запад. Да, заплащането е по-високо, но на практика фирмите страдат, страдат и хората“, категоричен бе Николов. „Второто направление, по което работим е, че тъй като строителният отрасъл успява да вдигне икономиката в кризи и след тях, обръщаме внимание на правителството, че с разширяването на строителството може да се спомогне за излизане от кризата и запазване на тези хора да работят при едни по-достойни условия у нас“, добави изпълнителният директор на Камарата на строителите.