ИзложенияФМ новини

България и Мароко с готовност за развитие на сътрудничеството в областта на градската и жилищна политика

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и министърът на териториалното планиране, урбанизма, жилищната и градската политика Нужа Бушареб, проведоха среща в рамките на Десетия Световен градски форум, който се провежда до 13-ти февруари в Абу Даби, ОАЕ. По време на срещата беше договорено сътрудничеството на България и Марково в областта на градската и жилищната политика. Зам.-министър Николова и министър Бушареб обсъдиха и въпроси като възможностите за навлизането на нови технологии и стандарти в строителния сектор, както и възможността за обмяна на опит и експертиза между министерствата.

Изрази се готовност за сключване на меморандум за сътрудничество, което да положи началото на реално практическо взаимодействие между експертите от ведомствата. Подписването на споразумение между двете министерства ще бъде стъпка за установяване на трайно партньорство и засилване на икономическите връзки между двете страни. Министър Бушареб отправи покана за посещение на Мароко към зам.-министър Николова, с цел запознаване с добрите практики и възможностите за взаимодействие, като зам.-министър Николова също отправи покана за визита в България.

По-рано днес Деница Николова проведе среща и с Кире Илиоски – директор на кабинета на изпълнителния секретар на Икономическата комисия за Европа на ООН. Двамата коментираха потенциала за разширяване на сътрудничеството в контекста на изпълнението на Европейския зелен пакт, в т.ч. Фонда за справедлив преход.

Темата на тазгодишното издание на Световния градски форум е „Градове на възможностите: свързване на културата и иновациите“. Целта на сесията е да бъдат обсъдени реализацията на визията на градовете през призмата на културата и иновациите, и справянето с широк спектър от градски предизвикателства, като управление на водата, устойчива мобилност, сигурност, управление на отпадъци и възобновяема енергия. Световният градски форум е едно от важните събития на международната сцена, което предоставя възможност за ангажиране на всички с изпълнението на конкретни решения по отношение на ангажиментите от Новия градски дневен на ООН. За България темата е приоритетна, имайки предвид бъдещето развитие на градовете и необходимостта от проследяване на актуалните процеси и инициативи в регионалната политика.