ФМ новини

БГФМА отбеляза световен ден на фасилити мениджмънта

На специално събитие бе отбелязан Световният ФМ ден – денят на Фасилити мениджмънта, на който Българската фасилити мениджмънт асоциация (БГФМА) за първи път официално представи и новия Управителен съвет на Асоциацията.

Иван Велков, председател на УС на БГФМА, поздрави присъстващите с професионалния им празник. Той сподели своята увереност, че фасилити мендижмънта придобива все по-значима роля не само в сферата на строителството и управлението на офис сгради, но и във всички останали сфери на бизнеса. Според Иван Велков: „Съвременните технологии и модели на управление, които вече прилагаме професионално в корпоративния сектор, стават все по-достъпни и оттам все по-възможни във всички процеси на подобряване на средата – в офиса, вкъщи, в обществените сгради, в цялата градска среда. Умните градове имат нужда от все по-умни сгради и все по-интелигентни системи за управление на всички нива”.

Деян Кавръков, зам. председател на УС на БГФМА засегна темата за новата глобална концепция за ФМ,  залегнала в дългоочакваните и издадени през април ISO стандарти за ФМ – ISO FDIS 41011 и 41012. Г-нКавръков представи и новото определение за ФМ, залегнало в стандартите, а именно: организационна функция, която интегрира хора, място и процес в рамките на изградената среда, с цел подобряване на качеството на живот на хората и производителността на основния бизнес.

Горан Миланов, зам. председател на Европейската фасилити мениджмънт асоциация засегна основните тенденции във фасилити мениджмънта. Той разказа за провелата се в края на април 25-та европейска ФМ конференция в Мадрид, за наградите EuroFM, които се връчват по време на събитието, както и за предстоящата конференция, чийто домакин ще е София през 2018 г.

На събитието присъстваха и партньорите на БГФМА по проекта „Дигитални умения, свързани с околната среда и приложими във фасилити мениджмънта“ (ДЕФМА), финансиран по програма Еразъм +. Представителите на SWC – Югозападен Колеж, Великобритания, които са водещ партньор в консорциума от 5 държави (Великобритания, Гърция, Италия, България и Литва), разказаха за напредъка на проекта, който има за цел да модернизира и обогати съвременното професионално образование и обучение на фасилити мениджърите в Европа. Допълнителна информация за проекта ДЕФМА може да намерите тук: http://defma-project.eu/