НовиниНовини България

Toilets.bg – един форум посветен на обществено значима тема

dav
dav

„Не е скъпо, не е и трудно да се оправи състоянието на обществените тоалетни в в България“. Това заяви Николай Минков при откриването на годишния форум Toilets.bg. Той припомни на участниците, че първата конференция, свързана с проблемите на обществените тоалетни, бе проведена през 2005 година, когато България бе напът да се присъедини към страните, в които има национални тоалетни асоциации. За съжаление тогава, а и сега, все още не сме готови за тази стъпка. Това е един културен, социален и икономически аспект, на който всички ние – бизнес, общини и специалисти трябва да обърнем внимание.

Деян Стаматов, зам. министър на образованието и науката изпрати поздравителен адрес към участниците във форума.

Ако човек използва около 500 литра вода за пиене през годината, то той използва около 15000 литра за нуждите на тоалетната. Това каза арх. Борислав Игнатов, председател на КАБ. Друга интересна статистика, представена от него, бе една анкета, проведена сред туристи в Италия какви са техните приоритети, при посещението им в страната.

  • 15% от туристите искат времето да е хубаво
  • 33% от туристите искат да има тоалет в обозрима дистанция

Арх. Игнатов представи и една идея за преобразуване на градско пространство – над тоалетната в Докторската градина, която не работи оттдавна, да се направи един павилион на архитектурата, където да се правят изложби.

Стефан Петров от Екотой, който са официалните партньори на събитието, разказа историята на компанията, като се похвали с това, че са единствените, които имат стандартизирани тоалетни кабини за инвалиди.

Тодор Тодоров, фасилити мениджър на Англо-Американско училище София, разказа за голямата отговорност, която училищата имат за изграждането на стандарта на живот на децата, които ходят на училище.

Флашмобът през 2010 година, проведен под надслова „Голямото клякане за по-добри тоалетни“ е едно от най-мащабните събития, правени в България по тема, свързана с обществените тоалетни, и по-специално за тоалетните в училищата. Това казаха представителите на Национална мрежа за децата. Според тяхно проучване, проведено сред 800 ученици, 70% от тях не ходят до тоалетна в училище, заради лошите хигиенни условия там. От Националната мрежа за децата са направили Практическо ръководство за управление на училищни тоалетни, което е било изпратено безплатно до директорите на училища.

Ангел Буров от гражданска инициатива „София – Зелена столица“ сподели своето наблюдение, че на различни карти в интернет за наличието на обществени тоалетни, България в повечето случай е представена като бяло петно. Буров разказа и за една от най-интересните обществени тоалетни в света – тази в град Кавакава в Нова Зеландия, която е направена от Хундертвасер.

Добрият пример за чисти и поддържани училищни тоалетни бе даден от Тихомир Трифонов от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Царев Брод, община Шумен. Неговото средищно училище е един изключителен пример за това как с малко средства и желание от страна на учителите и учениците може да се поддържа в идеално състояние една училищна тоалетна.

Годишната конференция завърши с представяне на опита на Музейко – домакините на събитието. г-жа Бистра Кирова, изп. директор на Музейко, разказа за това как се управляват и поддържат 20 тоалетни в музей, посетен миналата година от над 120 000 деца. При дизайна и строителството на музея е помислено и за това как и от кого ще се ползват тоалетните и са взети мерки за по-лесното управление и поддържане – наличието на сешоари за ръцете, поставени на по-ниско ниво, използване на единични листчета, вместо ролки тоалетна хартия, използване на автоматични дозатори за сапун. Според изчисления на фасилити мениджъра на музея, месечния разход за поддръжка на една тоалетна е в рамките на 10-15 лева.

Автор: Петър Ташев, сп. Фасилитис