Новини

Глобализацията е в основата на развитието на ФМ бранша

Това е основният извод, който бе направен по време на 11-та международна конференция „Фасилити мениджмънт – Реализация в България“.

В първия ден на конференцията Елвин Гури, предприемач и инвеститор, участвал в множество проекти с насоченост към финансите, образованието и социалното предприемачество, разказа за инвестиционния климат на пазара на фасилити мениджмънт услугите. Г-н Гури е изпълнителен директор на Empower Capital, която заедно с друг инвестиционен фонд – KJK Capital, инвестира в обединението на две от най-големите компании във фасилити мениджмънт бранша – Вики Комфорт 2004 и Фасилити Оптимум България.

Г-н Гури сподели, че индустрията трябва да се обединява, за да може по-качествено да обслужва своите клиенти, да лобира, да развива стандартите си. Това е от голямо значение за ФМ индустрията в контекста на глобализацията.

Конференцията започна с дискусия за развитието на фасилити мениджмънта в региона, в която участие взеха Джордж Даниолош от Гръцката фасилити мениджмънт асоциация, Горан Миланов от Българската ФМ асоциация (БГФМА), проф. Куниберт Ленъртс от ТУ Карлсруе, Елвин Гури и Рон ван дер Веерд, председател на Европейската ФМ асоциация.

Проф. ван дер Веерд започна панела за развитие на пазара на ФМ и недвижими имоти в Европа, като показа на участниците на конференцията, кои ще бъдат най-големите предизвикателства пред мениджърите на компаниите, свързани с фасилити мениджмънта. Едно от най-големите предизвикателства е задържането на служителите в компанията чрез предоставяне на такива работни условия, които отговарят на нуждите на съответното поколение.

Деница Илиева, изп. директор на БГФМА, представи основната мисия на асоциацията – да представлява, защитава и подкрепя професионалния фасилити мениджмънт в България. Г-жа Илиева разказа и за постиженията, с които асоциацията се гордее – регистриране на длъжността фасилити мениджър в НКПД, както и участието ѝ в различни европейски проекти, като най-успешният от тях е Wi-Fi Академия за фасилити мениджмънт.

Проф. Куниберт Ленъртс, основен спонсор на събитието чрез неговата компания iKL GmbH, разказа за тенденциите и иновациите във фасилити мениджмънта. Проф. Ленъртс показа последните нововъведения от SAP – онлайн директна връзка посредством очила с камера между техник по поддръжка и фасилити мениджър. С тяхна помощ фасилити мениджърът може от разстояние да дава информация на техника какво точно трябва да свърши, както и да го напътства в реално време.

Панелът „Дигитализация“ бе интересен с трите презентации на софтуерни решения за фасилити мениджмънт. Димитър Сарафов от ФТС България демонстрира нагледно работа с тяхната система и показа разнообразието от справки и информация, която тя може дава на потребителите.

Веселка Данчева, управител на CenterMine, разказа за важността фасилити мениджърите да познават добре своите клиенти. Според нея през следващите години фокусът на фасилити мениджмънта ще се измества от сградата към клиента.

Кирил Илиев и Емил Атанасов от Гео Фасилитис представиха дигитализацията от гледна точка на ползвателите на услугата. Те говориха за ползите от новите технологии от една страна и различните допълнителни изисквания и неудобства от друга.

Първият ден на конференцията завърши с презентация на Йордан Карабинов от фирма Контро, която е разработила нов софтуер за контрол и управление на договори и контрол и управление на разходи.

Както подобава, вечерта на първия ден бе организиран коктейл, на който в неформална обстановка лектори, спонсори и участници проведоха бизнес разговори и се насладиха на хубава музика и храна. Домакин на коктейл бе сграда 1 на ТЦ Европа.

Вторият ден на конференцията предложи интересни презентации и дискусии на тема Технически ФМ решения и Глобализация.

Норберт Биербаум-Хилеян, бивш изп. директор на Алианц Услуги в Германия, представи своя начин за справяне с разходи и голяма администрация, като показа на участниците как в рамките на няколко години е успял да реорганизира компанията и да я направи печеливша.

Мирослав Некезиев, оперативен директор на Парк Център София, разказа за първата пълна реорганизация на търговски център в България – от Сити Център София – в Парк Център, като се фокусира върху техническите предизвикателства и решенията, които той и неговият екип са намерили, за да може центърът да продължи да функционира, докато тече преоборудването му.

Васил Петев, енергиен експерт с дългогодишен опит, разказа на фасилити мениджърите как могат да печелят и да се справят с предизвикателствата на свободния енергиен пазар в България.

Гергина Стефанова от немската фирма Getec AG представи немския опит в енергийния контрактинг и големите шансове за успех при учредяване на енергийно дружество между строителни предприемачи и енергиен контрактор в Германия. Според нея, най-големите предимства за собствениците на недвижими имоти при създаване на такова съвместно предприятие са възможността собствениците да се концентрират върху основната си дейност, както и да реализират допълнителна брутна печалба.

Представянето на най-големия холдинг за фасилити мениджмънт услуги в България – Mundus Services, на 11-тата годишна FM конференция бе през призмата на водещата тема – глобализацията. Презентацията бе изнесена от изпълнителния директор Лъчезар Петров и заместник-изпълнителния директор на Mundus Services-Бисера Иванова и показа основни акценти от това как една фасилити компания се влияе от глобализацията. Съществено внимание бе обърнато на Алианса 21-st FM, създаден от няколко компании, сред които и Mundus Services, от страните Унгария, Полша, Румъния, Чешка Република, Словакия, Гърция и България. Алиансът е създаден с цел покриване на пазарите от Централна и Източна Европа и чрез него фирмите си партнират на глобално ниво за да предложат унифицирани фасилити услуги за корпоративни клиенти. Тази новина за Mundus Services бе съобщена за първи път именно на конференцията на фасилити общността в България.

Хакан Ерикли, директор управление на жилищни проекти в турската компания Ероолу, разказа за турският опит при внедряване на фасилити мениджмънт практики, като показа различни проекти, в които е участвал.

Панелът Глобализация завърши с презентация на един българин, работещ за холандска компания, която строи и поддържа обекти в Германия, Франция и други европейски страни. Антон Гинчев, асет и пропърти мениджър в Тен Бринке Асет Мениджмънт, разказа за работното място и неговата важност през погледа на глобализацията.

Конференцията бе закрита от проф. Ронван дер Веерд, според когото фасилити мениджмънт бизнесът в България вече може да се причисли към добре развитите ФМ пазари в Европа. Той изрази своето мнение, че чрез добре подбраните теми на конференцията участниците са имали възможност да чуят добре подготвени презентации по темите глобализация, хора, планета и печалба – трите последни обединяват в себе си темата за устойчивост и голямата отговорност, която фасилити мениджърите имат.

„Говорейки за дигитализацията, винаги трябва да помним, че хората са тези, които седят зад техниката, и без тях развитието не е възможно“, изтъкна Рон ван де Веерд.

Той сподели, че връщайки се обратно в Холандия, ще сподели на своите колеги от Европейската фасилити мениджмънт асоциация, че е бил на конференцията в София и че страната е готова да посрещне Европейската ФМ конференция през 2018 година, когато България ще бъде и председателстващ Европейския съюз.

Прф. ван дер Веерд завърши с думите „Продължавайте в същия дух, поддържайте да правите това и очаквайте Европейската ФМ конференция през 2018 година. Благодаря ви!“